dinsdag, 28. maart 2017 - 12:14

Meer drugs opslaglocaties aangetroffen en een stijging van het aantal dumpingen

Meer drugs opslaglocaties aangetroffen en een stijging van het aantal dumpingen
Foto: Politie Amsterdam-Amstelland
Driebergen

De politie heeft het afgelopen jaar meer drugs productielocaties en opslaglocatie aangetroffen. Daarnaast is er een stijging te zien in het aantal dumpingen. Deze cijfers zijn afkomstig van European Reporting on Ilicit Sythetic Substance Production sites (Erissp).

Door extra opsporingscapaciteit is een lichte stijging waargenomen in het aantal  aangetroffen drugs productielocaties in Nederland. In Zuid-Nederland is een lichte daling van productielocaties waargenomen. In het hele land is een significante stijging van het aantal aangetroffen opslaglocaties van synthetische drugs.

Daling Oost-Brabant

Deze stijging is vooral in Oost-Brabant te zien, in Utrecht daarentegen is een daling te melden. Een verklaring hiervoor is dat de politie veel heeft geïnvesteerd op de inkopers (aanhoudingen) van grondstoffen en daarbij zijn veel locaties met chemicaliën aangetroffen. De dumpingen zijn toegenomen in aantallen van 160 in 2015 naar 177 in 2016. In Oost Brabant is deze stijging het sterkst en laat in Limburg een flinke daling zien. Opmerkelijk is de verschuiving van Zuid-Nederland naar Oost-Nederland  in 2016 van productie locaties en het aantal dumpingen van drugsafval. Sinds 2016 is er een betere registratie met betrekking tot dumpingen wat een verklaring kan geven voor een stijging op daling.

Aanpak zuid

De sinds oktober 2014 geïntensiveerde aanpak van de ondermijnende drugscriminaliteit in Zuid Nederland heeft na 2 jaar resultaten geboekt. Meer dan 680 aanhoudingen en 82 criminele samenwerkingsverbanden zijn aangepakt en er werden nog eens 514 wapens aangetroffen en voor 3.5 miljoen aan contanten in beslag genomen. Doordat er extra aandacht is gegeven op de bestrijding van verdovende middelen in Zuid Nederland  kan dit ook de verklaring zijn dat de crimineel zijn werkterrein gedeeltelijk naar het Noorden en het Oosten van Nederland heeft verplaatst.

Toename

De vraag naar XTC is wereldwijd toegenomen en dit is ook te zien in de productie. Daarnaast is te doorlooptijd van drugslabs hoog. Dit komt onder andere doordat de meeste materialen en chemicaliën waarmee de drugs vervaardigd worden legaal verkrijgbaar zijn. Vele precursoren zijn zogenoemde niet gecontroleerde stoffen waardoor deze vrij te verkrijgen zijn vanuit China.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: