donderdag, 6. april 2017 - 11:00 Update: 06-04-2017 12:08

Nederland telt meer miljoenenwoningen

Meer miljoenenwoningen dan ooit
Foto: fbf
Amsterdam

De afgelopen drie jaar is het aantal miljoenenwoningen met 75% toegenomen. Nog nooit waren zoveel woningen in Nederland één miljoen of meer waard.

Momenteel bedraagt dit aantal 48.300. De gemeente met de meeste miljoenenwoningen is Amsterdam, dat zowel de meeste buurten als straten kent met het grootste aantal miljoenenwoningen. De Keizersgracht spant de kroon met 281 woningen van 1 miljoen euro of meer. Daarmee is de totale waarde van de Keizersgracht groter dan die van alle koopwoningen op Terschelling. Met een gemiddelde prijs van 2,550 miljoen euro en een vierkante meterprijs van 6.250 euro is de Konijnenlaan in Wassenaar echter opnieuw de duurste straat van Nederland.

De laatste grote stijging in aantal miljoenenwoningen vond plaats in 2008, toen er in Nederland 46.400 woningen van één miljoen euro of meer stonden. In de jaren daarna daalde dit aantal echter fors met 40,5%. Op het dieptepunt van de kredietcrisis telde Nederland slechts 27.600 miljoenenwoningen. 

Meeste miljoenenwoningen in Amsterdam

De meeste miljoenenwoningen bevinden zich in de regio Groot-Amsterdam, waar 8.250 woningen van een miljoen of meer staan. In 2016 is de gemiddelde woningwaarde van miljoenenwoningen in Groot-Amsterdam gestegen met 9,6% naar 1,360 miljoen euro. In totaal zijn er in 2016 510 miljoenenwoningen verkocht en met een huidig aanbod van 255 heeft Groot-Amsterdam de beste marktliquiditeit van Nederland met 0,5.

Duurste transactie Herengracht

Ook de duurste transactie van 2016 vond plaats in Amsterdam. Aan de Herengracht in de buurt Grachtengordel-West werd bijna vijf miljoen euro betaald voor een miljoenenwoning.

Blaricum kent meeste miljoenenwoningen

De gemeente met het hoogste aandeel miljoenenwoningen is Blaricum. Maar liefst 32% van de koopwoningen is hier een miljoen of meer waard.

Straten Wassenaar heeft hoogste percentage miljoenenwoningen

De straten met het hoogste percentage miljoenenwoningen bevinden zich in Wassenaar. Zo zijn in de Bloemcamplaan zelfs alle koopwoningen een miljoenenwoning. De vierkante meterprijs is in deze straat echter lager dan de Wassenaarse Konijnenlaan. Met een gemiddelde prijs van 2,550 miljoen euro en een vierkante meterprijs van 6.250 euro is de Konijnenlaan dan ook wederom de duurste straat van Nederland. 

 

Categorie:
Provincie: