donderdag, 4. mei 2017 - 8:52 Update: 04-05-2017 12:58

Prins Philip gaat met 'pensioen'

Prins Philip
Foto: Buckingham Palace
Spoedberaad op Buckingham Palace
Londen

Prins Philip, 95, zal zijn publieke taken vanaf het najaar dit jaar stop zetten. Met andere woorden: hij gaat met 'pensioen'.

Dat heeft het Buckingham Palace bekendgemaakt. Vanochtend in alle vroegte werd het personeel van de paleizen bijeengeroepen. Al snel werd er gespeculeerd dat de prins mogelijk overleden zou zijn, maar dat verhaal werd al snel naar het rijk der fabelen verwezen. Na de toespraak door Lord Chamberlain, de hoogste beambte van het koninklijk huishouden en Christopher Geidt, de rechterhand van Elizabeth, werd duidelijk dat de prins het wat rustiger aan gaat doen. 

Verklaring paleis:

De hertog van Edinburgh heeft besloten dat hij niet langer in de openbaarheid zal treden vanaf de herfst van dit jaar. Hij heeft hierbij de volledige steun van de koningin.

Prins Philip zal de afspraken die al gepland staan tot en met augustus nog bijwonen, zowel individueel als in aanwezigheid van de koningin. Daarna zal de hertog geen nieuwe uitnodigingen aannemen, maar kan hij er nog wel voor kiezen om bepaalde evenementen incidenteel te bezoeken.

De graaf is beschermheer, directeur of lid van meer dan 780 organisaties en dat blijft hij, maar hij zal niet langer meer bij alle verplichtingen aanwezig zijn.

De koningin zal haar werk gewoon blijven voortzetten met de steun van de leden van de koninklijke familie.

Blijft evenementen bijwonen

Philip is beschermheer van ruim 780 organisaties en vervulde vorig jaar nog 110 dagen met koninklijke activiteiten.

Buckingham Palace sluit niet uit dat de prins nog bepaalde evenementen bijwoont, bijvoorbeeld de militaire parade Trooping the Colour.

Prins Philip wordt volgende maand 96 jaar. Hij en de Queen vieren in november hun 70e huwelijksverjaardag.

 

 

Categorie:
Provincie: