dinsdag, 30. mei 2017 - 18:40 Update: 31-05-2017 9:13

Herman Tjeenk Willink aan de slag als informateur

Herman Tjeenk Willink aan de slag als informateur
Foto: Beeld Tweede Kamer
Den Haag

Dinsdag heeft de Tweede Kamer Herman Tjeenk Willink aangewezen als nieuwe informateur. Willink werd dinsdagavond door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangen voor een gesprek over zijn opdracht.

In een debat over het vervolg van de kabinetsformatie kreeg Minister van Staat Tjeenk Willink dinsdag de opdracht om de mogelijkheden te onderzoeken voor een meerderheids- of een minderheidskabinet dat op voldoende steun kan rekenen in de volksvertegenwoordiging. Tjeenk Willink begint woensdag 31 mei zijn werkdag: hij spreekt dan met oud-informateur Edith Schippers over de onderhandelingen die zij vanaf 29 maart heeft geleid om tot een nieuw kabinet te komen. 

Schippers

Informateur Edith Schippers bood op maandag 29 mei haar eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib aan. Schippers schrijft hierin dat het vervolg van de kabinetsformatie om een nieuwe informateur vraagt omdat iedere tot nu toe geopperde variant voor een meerderheidscoalitie op bezwaren van ten minste één van de betrokken fracties stuit. 

Zij ziet wel mogelijkheden voor de vorming van een coalitie, eventueel een minderheidscoalitie. Maar volgens Schippers vraagt de ontstane situatie nu eerst "om een gerichte tussenstap waarin partijen nieuwe bereidheid kunnen vinden om zonder voorwaarden vooraf het onderlinge gesprek aan te gaan".

Nieuwe informateur

'Bij deze nieuwe fase van de kabinetsformatie hoort ook een nieuwe informateur', aldus Schippers. Hiervoor heeft zij Minister van Staat Herman Tjeenk Willink gepolst. In het debat van dinsdag 30 mei wees de Kamer Tjeenk Willink daadwerkelijk aan als nieuwe informateur.

Categorie:
Provincie: