woensdag, 31. mei 2017 - 18:18 Update: 31-05-2017 18:22

Buizerdpaartje Bert & Bea valt wandelaars en hardlopers aan

Buizerdpaartje Bert & Bea valt wandelaars en hardlopers aan
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Lisse

Het Keukenhofbosch in Lisse is tijdelijk afgesloten door het Zuid-Hollands Landschap vanwege een agressief buizerdpaartje. 'Het echtpaar buizerd dat door de boswachters gekscherend Bert en Bea wordt genoemd, verdedigt hun nest', zo heeft het Zuid-Hollands Landschap laten weten.

6 weken

Ze voeren schijnaanvallen uit op wandelaars en hardlopers en meerdere keren was het echt raak. Over circa zes weken vliegen de jongen uit. Als de vogels dan weer bedaard zijn, mogen ook bezoekers het bos weer in.

Bea broedt ergens in een boomkruin diep in het Keukenhofbosch. Bert en Bea verdedigen hun territorium op z’n zachts gezegd nogal fel. Zij vallen mensen aan die te dichtbij komen of zich in het territorium bevinden.

Territorium

Mirjam Eikelenboom, assistent regiohoofd het Zuid-Hollands Landschap
Half mei kwamen de eerste meldingen binnen bij boswachter Mirjam Eikelenboom. 'Bea broedt ergens in een boomkruin diep in het Keukenhofbosch. Bert en Bea verdedigen hun territorium op z’n zachts gezegd nogal fel. Zij vallen mensen aan die te dichtbij komen of zich in het territorium bevinden. Dit doen zij door schijnaanvallen, maar ook echt rake aanvallen waarbij een aantal mensen zelfs verwondingen op hun hoofd heeft opgelopen.'

Posters

Het Zuid-Hollands Landschap waarschuwt bezoekers al enkele weken met posters bij de ingang. Omdat de aanvallen in heftigheid en aantal lijken toe te nemen, is nu besloten het bos te sluiten. Wie toch het bos in gaat loopt een risico.

Verwondingen

'We moeten Bert en Bea na zeker acht meldingen echt serieus nemen. Sommige mensen zijn met bebloed hoofd het bos uitgekomen.' Omdat buizerds met hun snavel en klauwen prooien verscheuren, raadt Mirjam mensen met verwondingen aan om de huisarts te raadplegen vanwege infectiegevaar.

Op zoek naar nest

Mirjam is op zoek gegaan naar Bea’s nest om dit te observeren, maar heeft het nog niet gevonden. 'We willen graag weten of haar eieren al zijn uitgekomen, want dan kunnen we ook beter voorspellen wanneer het gedrag verandert.' Bij de buizerd is het zo dat het vrouwtje het broeden voor het grootste deel voor haar rekening neemt. 
Uitvliegen jongen

Het mannetje zorgt voor voedsel en lost haar heel soms kort af. 'Nadat de eieren zijn uitgebroed, blijft die rolverdeling een beetje zo totdat de jongen al zo groot zijn dat beide erop uit moeten om voldoende voedsel te vinden.' Als hun jongen na een week of zes uitvliegen, zullen Bert en Bea wat rustiger worden, verwacht Mirjam.

Categorie:
Provincie: