vrijdag, 9. juni 2017 - 10:27 Update: 09-06-2017 10:27

May gokt en verliest

May gokt en verliest
Foto: Bon
Londen

De Britse premier Theresa May heeft met haar plan om vervroegde verkiezingen te houden gegokt en verloren. Nu de stemmen zijn geteld, haalt May geen meerderheid in het Lagerhuis en is een politieke chaos een feit.

Met 645 van de 650 zetels geteld komen de Conservatieven van May uit op 314 zetels, voorlopig een verlies van 12 zetels. Oppositiepartij Labour heeft op dit moment 261 zetels, een winst van 31 zetels. Fors verlies is er ook voor de Schotse nationalisten van SNP, die op dit moment 35 zetels binnenhalen, een verlies van 19.

Het is voor May een bittere uitslag want ze is in een klap haar meerderheid in het Lagerhuis kwijt. Het was May zelf die de vervroegde verkiezingen uitschreef. Ze hoopte op een verkiezingszege die haar sterker zou maken in de onderhandelingen met de Europese Unie over een brexit.

Om een meerderheid te krijgen in het Lagerhuis moet May een coalitiepartner zoeken. Later deze ochtend geeft May een persconferentie. Maar volgens Britse media zal ze daar niet haar ontslag als partijleider aanbieden. 

Categorie:
Provincie: