dinsdag, 13. juni 2017 - 8:06 Update: 13-06-2017 22:34

Verdachte in zaak Savannah was door kinderrechter uit huis geplaatst

Verdachte in zaak Savannah zou uit huis worden geplaatst
Foto: Politie
Den Bosch

De 16-jarige jongen uit Den Bosch die is gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Savannah Dekker was door de kinderrechter uit huis geplaatst.

Dat heeft zijn advocaat laten weten, zo meldt het Brabants Dagblad. De uithuisplaatsing zou ingaan op 7 juni, maar de jongen werd op 4 juni gearresteerd.

Ondertoezichtstelling

De jongen zou voor vier weken uit huis geplaatst worden. Ook geldt een voorlopige Ondertoezichtstelling (VOTS) van drie maanden. Advocaat van de jongen: 'Mensen zullen nu wel denken dat hij niet deugt. Maar het ligt anders.' De kinderrechter zou volgens de advocaat deze beslissing hebben genomen op advies voor de Raad voor de Kinderbescherming. De Raad kan vragen om een ondertoezichtstelling als de belangen van een kind ernstig worden geschaad. Vanwege de privacy van de jongen wilden woordvoerders van de Raad en rechtbank maandag hierover niets vertellen. In de meeste gevallen blijft een kind tijdens de ondertoezichtstelling thuis wonen. Voor de 16-jarige Bosschenaar geldt een voorlopige ondertoezichtstelling en vindt de kinderrechter de situatie zo acuut dat een normaal onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming en de gewone verzoekschriftprocedure niet afgewacht kan worden.

De jongen uit Den Bosch werd in zijn woning aangehouden, nadat Savannah dood werd gevonden. De precieze toedracht is nog niet duidelijk. Het voorarrest van de jongen is afgelopen week met twee weken verlengd. Savannah wordt morgen in besloten kring begraven.