woensdag, 14. juni 2017 - 16:34 Update: 14-06-2017 17:06

Tjeenk Willink in gesprek met Rutte en Buma over formatie

Tjeenk Willink in gesprek met Rutte en Buma over formatie
Foto: Beeld Tweede Kamer
Den Haag

Woensdagmiddag spreekt informateur Herman Tjeenk Willink achtereenvolgens met fractievoorzitters Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA). Dit heeft de persvoorlichting van de Tweede Kamer woensdag bekedngemaakt.

Geen meerderheidscoalitie mogelijk

'De gesprekken zijn in het Tweede Kamergebouw, in de Stadhouderskamer. De Kamer debatteerde op dinsdag 13 juni 2017 met informateur Tjeenk Willink over het vervolg van de kabinetsformatie. Het debat ging over de vraag hoe het verder moet nu een meerderheidscoalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet mogelijk is', aldus de persvoorlichting .

Tussenverslag informateur

Informateur Tjeenk Willink stuurde maandagavond 12 juni een tussenverslag aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Hij schreef hierin dat informele gesprekken met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zich op het onderwerp migratie richtten, “met name op de afspraken tussen de EU en Turkije en de mogelijkheid van vergelijkbare afspraken met andere landen.”

Geen nieuwe poging

Omdat het niet mogelijk bleek om hierover overeenstemming te bereiken, hebben de vier fractievoorzitters vastgesteld dat een meerderheidscombinatie van VVD, CDA, D66, en GroenLinks niet mogelijk is. Er komt dus geen nieuwe poging om een kabinet te formeren met de vier partijen. 

Schippers

Een eerdere formatiepoging tussen deze partijen, onder leiding van toenmalig informateur Edith Schippers, liep op maandag 15 mei vast. Tijdens een persconferentie zei Tjeenk Willink maandagavond 12 juni dat hij blijft streven naar een meerderheidskabinet “dat grote vraagstukken aanpakt”.

Categorie:
Provincie: