zaterdag, 17. juni 2017 - 9:17

3FM Serious Request levert ruim 9,2 miljoen euro op

3FM Serious Request levert ruim 9,2 miljoen euro op
Den Haag

Vandaag publiceert het Nederlandse Rode Kruis het jaarverslag 2016. Een jaar waarin droogte grote delen van Afrika teisterde, orkaan Matthew een spoor van vernieling op Haïti achterliet en het conflict in Syrië slachtoffers bleef eisen. Ook dichtbij huis, in Nederland, kwamen onze hulpverleners volop in actie om de mensen in nood bij te staan. In 2016 haalde het Rode Kruis 94 miljoen euro op. De actie van 3FM Serious Request leverde ruim 9,2 miljoen euro op.

In het jaarverslag, dat later vandaag wordt behandeld door de ledenraad, staat dat het burgerhulpnetwerk Ready2Help afgelopen jaar 85 keer in actie kwam/komt; van een zoektocht naar een vermiste man in Rotterdam tot het uitdelen van water aan ouderen tijdens de hittegolf in augustus. Het burgerhulp netwerk groeit afgelopen jaar naar 38.051 vrijwilligers. De EHBO¬diensten bereikten zo’n 2,4 miljoen mensen bij duizenden grote- en kleine evenementen. Een van die evenementen was de 100e Nijmeegse Vierdaagse, waar duizend hulpverleners klaar stonden om de wandelaars bij te staan. In 2016 maakt het Rode Kruis 7.450 mensen zelfredzamer met verschillende activiteiten en wordt de EHBO-app 1,6 miljoen keer gedownload. Ook rukte de Rode Kruis noodhulpteams diverse keren uit bij noodsituaties.

Donaties

Verder in het jaarverslag ook aandacht voor de vrijwilligers en donateurs van het Rode Kruis. Dankzij hun bijdragen in tijd en geld kon de organisatie hulp bieden waar nodig, in binnen- en buitenland. In totaal werd in 2016 € 94 miljoen euro opgehaald. Dat was € 11 miljoen meer dan begroot en € 9 miljoen minder dan het jaar daarvoor. Directeur Gijs de Vries: “Wat die hulp precies oplevert, hebben we steeds beter in beeld. Want terecht wordt van ons gevraagd om die impact glashelder te maken. We beseffen dat we nog meer mensen kunnen motiveren ons te steunen of zich voor ons in te zetten als we nog beter laten zien wat onze inzet voor tal van mensen betekent. We zijn, helaas, nog altijd onmisbaar.”

3FM Serious Request 2016

Tijdens 3FM Serious Request 2016 hebben alle actievoerders samen uiteindelijk € 9.257.000 euro opgehaald. Op Kerstavond stond de teller op ruim 8,7 miljoen. Afgelopen december vroeg het Rode Kruis samen met 3FM aandacht voor kindersterfte door longontsteking, een stille ramp die wereldwijd iedere 35 seconde een kinderleven eist. Met deze hogere opbrengst kan het Rode Kruis nog meer kinderen redden met eenvoudige middelen, de juiste medische behandelingen en goede voorlichting informatie. Inmiddels is de hulpverlening in volle gang in landen als Ivoorkust, Zambia en Ethiopië. In november zullen 3FM en het Rode Kruis de eerste resultaten presenteren van hoe het geld is besteed.