maandag, 19. juni 2017 - 11:12 Update: 19-06-2017 12:12

Politie wil verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. 'Het is vijf voor twaalf'

Politie wil einde van knalvuurwerk en vuurpijlen. 'Het is vijf voor twaalf'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Als het aan de politie ligt, is het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen voorbij. De politie pleit voor een verbod. Volgens onderzoek door TNO blijkt dat de explosieve kracht van vuurwerk is toegenomen.

Vooral door het gooien van zwaar vuurwerk hebben politiemensen en andere hulpverleners de sfeer tijdens de laatste jaarwisseling als grimmig ervaren. Ook al nam het aantal incidenten van agressie en geweld tegen politiemensen licht af ten opzichte van voorgaande jaren.

Vijf voor twaalf

Korpschef Erik Akerboom ervaart de onderzoeken als een bevestiging: ‘Ons beeld over de vernietigende kracht van bepaald vuurwerk klopt. Daar kunnen we onze mensen en dieren eenvoudigweg niet meer tegen beschermen, evenmin als andere hulpverleners en burgers. Het is echt vijf voor twaalf. Daarom pleiten we voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Vuurwerk naar anderen en hulpverleners gooien, beschouwen wij als een ernstig vergrijp. Het Openbaar Ministerie kwalificeert dit gedrag al vaak als poging tot doodslag en wij gaan met hen in gesprek om te bezien of zij dit structureel kunnen doen. We willen als overheid een duidelijke grens stellen. Tot hier en niet verder.’

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):