woensdag, 21. juni 2017 - 22:06

OM eist 2 jaar celstraf tegen Zweed (35) voor drugstransport vliegveld Hilversum

OM eist 2 jaar celstraf tegen Zweed (35) voor drugstransport vliegveld Hilversum
Foto: Archief EHF
Utrecht/Hilversum

Woensdag stond een 35-jarige man uit Zweden voor de rechter op verdenking van uitvoer van cocaïne in oktober 2016. Deze handel verliep via vliegveld Hilversum. 'De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 24 maanden tegen hem', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Tip

Toen de politie vorig jaar op zondag 2 oktober een melding kreeg vanuit Zweden dat er die dag een vliegtuigje uit Zweden zou landen op vliegveld Hilversum om drugs op te halen, begon een langdurige observatie. Agenten zagen het vliegtuig inderdaad tegen vier uur ’s middags aankomen. De piloot bleef op het vliegveld en de passagier vertrok in een auto. 

Een aantal agenten volgde hem naar Amsterdam; een aantal bleef het vliegtuigje in de gaten houden. De volgende ochtend 3 oktober omstreeks 10.00 kwam de man terug naar Hilversum. Op het moment dat hij samen met de piloot naar het vliegtuig liep om te vertrekken, hield de politie de twee mannen aan. In een tas werd twee kilo cocaïne aangetroffen.

'Huis huren in Amsterdam'

Op de zitting verklaarde de verdachte dat hij in Nederland was omdat hij van plan was een huis te huren in Amsterdam. De cocaïne had hij van ‘een vriend van een kennis’ gekregen. Hij kwam naar het vliegveld om de piloot voor de heenreis te betalen en was niet van plan om op het vliegtuig te stappen. De officier van justitie vond dit niet aannemelijk. 

Verklaring piloot

De piloot heeft bij de politie verklaard dat hij op de verdachte stond te wachten om hem weer naar Zweden te brengen. Hij is daar later in verhoor bij de RC op teruggekomen. 

Telefoongegevens gewist

Opmerkelijk is verder dat de verdachte zijn telefoons heeft gewist en teruggezet naar fabrieksinstellingen zodat er geen relevante informatie op te vinden is. Al met al vindt de officier van justitie bewezen dat de verdachte de twee kilo cocaïne heeft willen uitvoeren. Ze eiste hiervoor een gevangenisstraf van 24 maanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: