donderdag, 13. juli 2017 - 14:52

Actie tegen Marktplaatsoplichters: aanhouding en straf op één dag

Actie tegen Marktplaatsoplichters: aanhouding en straf op één dag
Foto: OM
Rotterdam

Onder leiding van twee Rotterdamse officieren van justitie worden woensdag in heel Nederland verdachten van betrokkenheid bij oplichting via Marktplaats aangehouden. De verdachten zouden hun bankrekeningen ter beschikking hebben gesteld. De verdachten krijgen woensdag waar mogelijk meteen via video-verbindingen strafbeschikkingen wegens witwassen opgelegd van de officieren van justitie. De verdachten zitten op diverse politiebureaus in Nederland.

Het onderzoek naar deze groep startte na een aangifte van een Rotterdamse die een via Marktplaats bestelde en betaalde Xbox niet geleverd kreeg. Dat was eind 2015. Uiteindelijk leverde het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), dat verschillende meldingen kan combineren en nauw samenwerkt met internetbedrijven, enige honderden aangiften aan. Achter deze aangiften zitten vermoedelijk dezelfde verdachten. Er werden ongeveer 20 mensen ontdekt die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld. Zij worden verdacht van witwassen. Dinsdag en woensdag zijn van deze mensen ongeveer de helft aangehouden. Als het kan worden de zaken vandaag in de vorm van het opleggen van een strafbeschikking afgedaan.

Bij oplichtingszaken via internet is – uiteindelijk – altijd een bankrekening nodig. Nogal eens laten mensen zich overhalen voor geld hun bankrekening en bankpas ter beschikking te stellen, dat zijn de zogenoemde money mules. Zij zijn zich er vaak niet van bewust zich daarmee schuldig te hebben gemaakt aan witwassen. De pakkans voor deze mensen is 100 procent. Ook de banken treffen maatregelen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: