zaterdag, 15. juli 2017 - 9:40

Mensen met een bijstandsuitkering in Amsterdam mogen voorlopig niets bijverdienen

Mensen met een bijstandsuitkering in Amsterdam mogen voorlopig niets bijverdienen
Foto: Min. van SZW
Amsterdam

Wie in Amsterdam een bijstandsuitkering heeft mag voorlopig niet bijverdienden. Dit omdat de gemeente overhoop ligt met staatssecretaris Jetta Klijnsma die een verplichte tegenprestatie wil, maar volgens het Parool weigert de stad dit.

De participatiewet schrijft voor dat gemeenten mensen met een bijstandsuitkering moet dwingen om een tegenprestatie te leveren voor de financiële steun die zijn krijgen van de gemeente. Dit kan vrijwilligerswerk zijn of mantelzorg.

De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart wil dit niet verplichtstellen. Volgens hem is het ‘met onwillige honden slecht hazen vangen’. ‘Als je mensen verplicht krijg je ze niet in beweging’, aldus de wethouder. De wethouder wordt gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad en weigert de lokale regelgeving aan te passen.

De staatssecretaris is hier niet van gediend en pakt de gemeente terug door hen uit te sluiten van een landelijke proefregeling voor gemeenten zodat mensen iets bij kunnen verdienen met behoud van hun uitkering. Een kinderachtige reactie vindt de wethouder dit. ‘Via deze proef hadden wij mensen meer mogelijkheden willen geven om een beetje bij te verdienen met behoud van uitkering.’