dinsdag, 18. juli 2017 - 14:43

Voorwaardelijke celstraf voor Rick Brandsteder

Voorwaardelijke celstraf voor Rick Brandsteder
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De 33-jarige Rick Brandsteder is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor de duur van 1 week met een proeftijd van 1 jaar en een geldboete van 750 euro voor een mishandeling in een uitgaansgelegenheid in Amsterdam in 2016. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De politierechter in Amsterdam legde de verdachte voor dit feit eerder dezelfde straf op, maar met een proeftijdvan 2 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) had bij de politierechter een hogere straf geëist en stelde hoger beroep in gericht op de hoogte van de straf. De eis in hoger beroep was een gevangenisstraf van 4 weken waarvan 2 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 90 uur.

Overwegingen van het hof over de straf

Het hof acht bewezen dat Brandsteder  het slachtoffer eenmaal in het gezicht heeft geslagen. Het hof vindt de geëiste straf te hoog en legt een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van 1 jaar en een geldboete.
Brandsteder heeft op onaanvaardbare wijze gereageerd op een situatie die hem niet beviel. Hij was al eerder veroordeeld wegens misdrijven. De laatste veroordeling dateert van meer dan 4 jaar geleden. In het voordeel van de verdachte houdt het hof er rekening mee dat de verdachte verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen en dat hij spijt heeft betuigd.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

De ernst van het feit en de omstandigheid dat Brandsteder opnieuw voor een strafbaar feit wordt veroordeeld, komen tot uitdrukking in de opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf. Deze heeft ook als doel de verdachte in te scherpen dat hij zich niet opnieuw aan een strafbaar feit  schuldig mag maken. In de argumenten van het Openbaar Ministerie ziet het hof geen aanleiding om een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen.