maandag, 31. juli 2017 - 10:10 Update: 31-07-2017 10:14

Roemeense criminele organisatie opgepakt voor rijdende overvallen

Roemeense criminele organisatie opgepakt voor rijdende overvallen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Driebergen

De politie heeft afgelopen zaterdag op een vakantiepark op de Veluwe vijf Roemeense mannen aan in de leeftijd van 33 tot 43 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van het plegen van een ladingdiefstal van een groot aantal iPhones ter waarde van een half miljoen euro.

In de nacht van 24 op 25 juli werd op de A 73 ter hoogte van Horst uit een vrachtwagen een groot aantal IPhones ontvreemd. Dit gebeurde volgens de zogenoemde Roemeense methode: diefstal al rijdend op de snelweg. 

Geprepareerd busje

De verdachten benaderden de vrachtwagen van achteren met een geprepareerde auto. Al rijdende zag een van de verdachten kans het slot van de vrachtwagen te forceren en de deur te openen. Vervolgens klom één van de verdachten, via de motorkap van de achterop rijdende auto, aan boord van de vrachtwagen. Hierna laadde hij vanuit de vrachtwagen een groot aantal dozen met Iphones over, via het geprepareerde dakraam van het autobusje.

Internationaal

De dienst Infra van de Landelijke Eenheid deed al jaren onder het gezag van het Landelijk Parket intensief onderzoek naar deze groepering. De afgelopen jaren zijn er verschillende transporten op deze manier beroofd van hun lading. Ook elders in Europa werden soortgelijke diefstallen gepleegd. Het betrof hier vrijwel altijd ladingen met dure smartphones.

De verdachten worden dinsdag aan de rechter-commissaris voorgeleid.