maandag, 7. augustus 2017 - 15:33 Update: 07-08-2017 15:43

Dubieuze rol Wassenaarse makelaar bij illegale asbestsanering

Dubieuze rol Wassenaarse makelaar bij illegale asbestsanering
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Wassenaar

De Inspectie SZW heeft twee boetes opgelegd tegen een de malafide asbestsaneerder. Een Wassenaarse makelaar had de illegale asbestsaneerder aanbevolen bij twee verkopers van particuliere woningen', zo meldt De Inspectie SZW maandag.

Schade 

'De huizenverkopers hebben een aanzienlijke financiële schade door het niet correct laten verwijderen van asbest', aldus de inspectie die onlangs werd getipt dat bij 2 woningen in Wassenaar op niet correcte wijze asbest werd of was gesaneerd uit woningen. Op 1 van de 2 adressen troffen inspecteurs de malafide saneerder nog aan. Daar wilde hij op dat moment gaan werken aan een asbesthoudende vloer zonder dat er enige veiligheidsmaatregelen waren genomen.

Leidingisolatie

Uit verder onderzoek bleek dat de saneerder in ieder geval nog op 1 andere locatie in Wassenaar illegaal asbest had gesaneerd. De werkzaamheden hier betroffen het niet correct verwijderen van asbesthoudende leidingisolatie. In beide gevallen zouden de huizen verkocht worden. 

Via makelaar

De verkopers, die elkaar niet kennen, verklaarden tegen de inspecteurs dat zij van hun makelaar de naam van deze malafide saneerder hadden gekregen. De Inspectie SZW heeft inmiddels de NVM op de hoogte gebracht van deze dubieuze handelingen van de Wassenaarse makelaar.

Ook voor de bewoners had de illegale sanering een financieel staartje. Zo moesten zij nu een besmettingsonderzoek laten verrichten om te kijken of in de woning geen asbestvezels waren achtergebleven. Bij het niet goed verwijderen van asbest bestaat immers de kans dat asbestvezels in andere ruimten terecht komen. 

Inventarisatierapport

Verder moest op kosten van de bewoner alsnog een inventarisatierapport gemaakt moeten worden en een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf ingehuurd worden voor het verwijderen van achtergebleven asbest en asbestvezels.

Voor asbestverwijdering gelden strenge regels. Alleen mensen en bedrijven die daartoe gecertificeerd zijn, mogen asbest inventariseren en verwijderen. De productie en het gebruik van asbest is in Nederland sinds 1994 verboden. Asbest is echter nog in ruime mate aanwezig in daken, in vloeren, rioolpijpen of andere toepassingen. 

Bij het verbouwen en slopen van gebouwen, woningen, machines of schepen kan nog altijd asbest vrijkomen. Als dit niet op een verantwoorde wijze gebeurt, kunnen hierdoor op termijn zeer ernstige gezondheidsklachten optreden.

Categorie:
Provincie: