zaterdag, 2. september 2017 - 9:46

Albino zeehond in het zonnetje

Albino zeehond in het zonnetje
Foto: Zeehondencrèche
Pieterburen

De bijzondere albinozeehond in Pieterburen is vrijdag letterlijk in het zonnetje gezet. Door haar voorspoedige herstel in het Zeehondencentrum is Sealas naar een van de buitenbaden verhuisd: Een opvallende lichte verschijning tussen alle andere dieren. Sealas is zeker nog voor publiek te zien tot en met de Open Dagen van het centrum op 7 en 8 oktober aanstaande.

Sealas kreeg veel aandacht, omdat ze een bijzondere vorm van albinisme heeft: oculair albinisme. Dit betekent dat de ogen volledig rood zijn en de rest van de vacht licht, maar niet wit. Het Zeehondencentrum besloot daarom tot een ludieke namenactie wat leidde tot de naam Sealas, naar de albino Silas uit het boek “de Davinci code”. Sealas was verzwakt en gewond aan haar bek maar hersteld voorspoedig.

Albinisme is een pigmentafwijking waarbij er geen pigment wordt aangemaakt en de vacht en huid vaak wit zijn en ogen rood. In Pieterburen werden er afgelopen jaren al verschillende Grijze zeehonden opgevangen met de tegenhanger hiervan, melanisme, waarbij het dier volledig zwart is. Bij deze Gewone zeehond zal verder onderzoek gedaan worden hoe dit soort afwijkingen zich kunnen vormen. De afgelopen jaren is oculair albinisme nooit gezien in Nederlandse opvangcentra.

In Pieterburen begint de rust weer wat terug te keren na de drukte van de zomer. Met alle aandacht die er momenteel is voor zeehonden in de Waddenzee en het beleid er omheen wil het centrum graag letterlijk haar deuren openzetten voor iedereen: Op 7 & 8 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, houdt het centrum Open Dagen met vele activiteiten en gratis toegang voor iedereen.

Categorie:
Provincie: