maandag, 4. september 2017 - 11:00 Update: 04-09-2017 12:06

'Flexibele AOW gaat staat geld kosten en is geen oplossing voor zware beroepen'

'Flexibele AOW gaat staat geld kosten'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Verlaging van de AOW-leeftijd voor mensen met zware beroepen gaat extra geld kosten, zo concludeert een werkgroep van het Actuarieel Genootschap na onderzoek.

De werkgroep rekende een wens door van politici die de AOW-leeftijd graag willen flexibiliseren. Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag. Er waren plannen om mensen met een lichamelijk zwaar beroep op een goedkope manier eerder te laten stoppen. VVD en D66 spraken over al over flexibel pensioen om de gevolgen van de steeds hogere AOW-leeftijd te verzachten.  Het plan is dat werknemers de keuze  krijgen om eerder met pensioen te gaan, als ze in ruil daarvoor een levenslang lagere uitkering accepteren.

Aanvullende bijstand

Wiskundigen moeten nu berekenen hoeveel korting iemand moet accepteren voor elk jaar dat hij eerder AOW krijgt. Maar dat is in de praktijk best lastig, aldus het Actuarieel Genootschap Het grootste probleem is dat  niemand in Nederland onder het bestaansminimum mag zakken. maar wie een AOW-uitkering krijgt zit al op dat minimum. Dus wie gekort wordt op zijn uitkering wegens de vroegere pensionering komt direct onder het bestaansminimum en dan heeft men in Nederland recht op aanvullende bijstand. In dat geval gaat er extra geld naar gepensioneerden en juist dat wilden de politici vermijden.

Niet voldoende aanvullend pensioen

Ander punt is dat mensen met een zwaar beroep meestal geen hoog inkomen hebben en dus geen goede pensioenopbouw hebben. Ze hebben dus ook niet voldoende aanvullend pensioen om de korting op de AOW op te vangen.

Categorie:
Provincie: