woensdag, 20. september 2017 - 17:30 Update: 21-09-2017 7:59

Nederland stuurt grootste marineschip vol hulpgoederen naar Caribisch gebied

Nederland stuurt grootste marineschip vol hulpgoederen naar Caribisch gebied
Foto: Min. Defensie
Den Helder

Woensdag is aan het begin van de middag in Den Helder het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine Zr. Ms. Karel Doorman uit de haven vertrokken en zal over ongeveer twee weken aankomen bij het Caribisch gebied met hulpgoederen voor Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Dit heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt.

Van zwaar materieel tot klein spul

De lading loopt uiteen: schoolmeubilair en drie paviljoententen voor 36 schoolklassen, tien zendmasten voor mobiele telefonie,  18 politieauto’s, 12 kiepvrachtwagens, acht watertankvrachtwagens, twee mobiele commando-units, levensmiddelen en toiletpapier. Ook is er materieel aan boord als bulldozers en graafmachines om rommel op te ruimen.

Begin van herstel

De goederen zijn bedoeld voor het begin van het herstel. Er zijn ook goederen aan boord die via spontane acties zijn ingezameld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde de lading samen, in overleg met andere ministeries.

205 meterlang

Het 205 meter lange en 30 meter brede schip kwam vrijdag in Den Helder, nadat het was teruggeroepen van een internationale oefening in de Oostzee. De afgelopen dagen is in Den Helder hard gewerkt om het schip volgeladen te krijgen met hulpgoederen voor de drie eilanden. Die zijn zwaar getroffen door orkaan Irma. Op de kade in Den Helder zorgden verschillende hijskranen van de Marine ervoor dat de lading aan boord kwam.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: