donderdag, 21. september 2017 - 13:23

Moslims in de EU voelen zich vaak gediscrimineerd

Moslims in de EU voelen zich vaak gediscrimineerd
Foto: Archief EHF
Den Haag

De meeste moslims in de EU hebben veel vertrouwen in democratische instellingen, ondanks dat zij vaak worden gediscrimineerd en gepest. Dit blijkt uit een grote enquête van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA). De enquête peilt de ervaringen van moslimimmigranten en hun kinderen die in de EU geboren zijn. Daarbij is duidelijk geworden dat aan de publieke opinie de afgelopen tien jaar bijzonder weinig veranderd is.

“Onze enquêteresultaten weerleggen de bewering dat moslims niet in onze samenlevingen zijn geïntegreerd. We zien onder hen zelfs juist een groter vertrouwen in democratische instellingen dan bij een groot deel van de algemene bevolking,” zegt FRA-directeur Michael O’Flaherty. “Elk incident van discriminatie en haatcriminaliteit belemmert echter hun inclusie en verkleint hun kansen op het vinden van werk. We riskeren dat we personen en hun gemeenschap van ons vervreemden, met alle mogelijke gevolgen van dien.”

Het vertrouwen dat de moslimgemeenschappen in Europa in onze openbare instellingen en in onze rechtsstaat hebben bemoedigt mij, ondanks de problemen die zij ervaren met discriminatie", aldus de eerste vicepresident van de Europese Commissie, Frans Timmermans. "Maar het stemt mij somber dat uit het onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten blijkt dat bijna één op de drie moslims in de afgelopen vijf jaar het gevoel heeft gehad te zijn gediscrimineerd bij het vinden van werk, maar dat slechts 12% van de moslims het laatste geval van discriminatie heeft gemeld. Ik wil onze moslimburgers verzekeren dat de Europese Commissie intolerantie niet tolereert. Het gaat in tegen onze waarden en onze rechten."

De EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid Vĕra Jourová stelt: "Het rapport van het Bureau voor de grondrechten toont aan dat discriminatie tegen moslims te wijdverspreid is. Ik maak me vooral zorgen over de problemen waarmee moslimvrouwen in Europa te kampen hebben. Het is nu onze plicht om er op Europees, nationaal en lokaal niveau voor te zorgen dat maatregelen tegen discriminatie in acht worden genomen en dat de moslimgemeenschap vertrouwen in de politie kan hebben." 

Categorie:
Provincie: