woensdag, 27. september 2017 - 9:37 Update: 27-09-2017 12:28

Onrust over Turkse 'propagandafilm' die donderdag in première gaat

Onrust over 'propagandafilm' Turkse coup
Rotterdam

In Nederlands is er onrust ontstaan onder Gülenisten over de Turkse actiefilm die gaat over de mislukte coup van vorig jaar in Turkije.

De film ‘Kurtlar Vadisi – Vatan’ (Vallei der Wolven – Vaderland) gaat donderdag in Nederland in première en is in een reeks bioscopen te zien. Dit schrijft het AD woensdag. De trailer van de actiefilm is duidelijk, die stelt dat Turkije bedreigd wordt door een groot gevaar van buiten. In de trailer is duidelijk te zien dat de acteur die het gevaar verbeeldt, heel erg lijkt op Fethullah Gülen. De geestelijke die samen met zijn beweging door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de verijdelde staatsgreep in het land op. Gülen ontkent elke betrokkenheid daarbij. Een Nederlandse Güleniste die anoniem wil blijven zegt tegen de krant:'Maar je ziet welk beeld er wordt neergezet: een grote vijand van buiten. Dit maakt de druk op de Gülenbeweging nog groter, en die is al groot'.

Negatieve gevolgen film

CDA- fractievoorzitter in de gemeente Rotterdam Sven de Langen schrijft: 'Het lijkt erop dat de film bijdraagt aan het versterken van het beeld dat de Turkse overheid van de coup wil verspreiden. Dit beeld heeft in de praktijk negatieve gevolgen voor bepaalde groepen Turkse Rotterdammers.'  Verder zegt De Langen: 'Ik wil deze film niet laten verbieden, dat is niet passend in Nederland. Maar je kunt je wel afvragen wat de werkelijke bedoelingen erachter zijn? We zitten nog steeds midden in de emotie van de couppoging en dan kan zo’n film effect hebben in de stad. Daar moeten we op voorbereid zijn.' Enes Yigit, voorzitter van de jongerenafdeling van de politiek partij Denk, vindt dit onzin. Eerder zei hij in het NRC hierover: 'Moeten we nu in de gemeenteraad gaan debatteren over actiefilms? Dat vind ik belachelijk!'

 

Categorie:
Provincie: