donderdag, 28. september 2017 - 10:46 Update: 28-09-2017 21:06

Bestuurders zorgbureaus verdacht van PGB-fraude van circa vier miljoen

Twee bestuurders aangehouden in onderzoek naar miljoenenfraude met PGB
Foto: OM
Zaandam/Tilburg

De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW heeft deze week de bestuurders van twee zorgbureaus in de regio Zaanstad en regio Tilburg aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek naar fraude met Persoonsgebonden Budget (PGB) voor circa 4.000.000 euro.

De gelden waren bestemd voor zorg aan gehandicapte jongeren, maar werden vermoedelijk voor andere doeleinden gebruikt. Er is beslaggelegd op woningen, auto’s en bankrekeningen, omdat misdaad niet mag lonen.

De twee mannen worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift. De twee zorgbureaus van de verdachten bieden huisvesting en begeleiding aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis. De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes af hebben gestaan. Het vermoeden is dat de bestuurders sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg declareerden dan in werkelijkheid werd gegeven. Ook zouden PGB-gelden gebruikt worden voor zaken die niet zorg gerelateerd zijn, zoals boodschappen en de huur van panden waarin cliënten konden worden gehuisvest.

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee (andere) leidinggevenden gehoord in deze zaak. Naast deze vier personen worden nog eens vijf rechtspersonen verdacht. Het onderzoek is eind 2016 gestart, naar aanleiding van een melding van de Gemeente Zaanstad.

Zorgfraude kan zorgstelsel ondermijnen

In Nederland hechten we aan goede gezondheidszorg. Een groot deel van de Nederlandse begroting wordt daar aan besteed. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Fraude met zorggelden kan ons zorgstelsel ondermijnen. Daarom treden overheid en ketenpartners hiertegen op.

Categorie:
Provincie: