donderdag, 28. september 2017 - 11:15

Huizenkopers zijn steeds meer bereid langere reistijden voor lief te nemen

Huizenkopers zijn steeds meer bereid langere reistijden voor lief te nemen
Utrecht

Door de hoge prijzen op de woningmarkt worden Nederlanders minder honkvast. Huizenzoekers blijken bereid te zijn steeds verder weg van hun werk af te gaan wonen. Dit blijkt uit een peiling onder 580 woningzoekenden, uitgevoerd door Libero Aankoop.

Van de ondervraagden zegt 60 procent steeds verder weg van het werk naar huizen te zoeken. Van deze groep is 51 procent inmiddels bereid tot maximaal twee uur per dag te forensen als daarmee tenminste een geschikte woning binnen handbereik komt.

De peiling van Libero Aankoop laat zien dat huizenkopers onder druk van de huidige woningprijzen de woonbakens steeds verder verzetten. Onderzoek van het Meertensinstituut dit voorjaar wees juist uit dat veel Nederlanders blijven wonen in de regio waar ze zijn geboren of sinds lange tijd wonen. De enquête van Libero Aankoop toont een veranderend beeld als gevolg van de krapte op de woningmarkt. Van degenen die momenteel op zoek zijn naar een (nieuwe) woning zegt 18 procent volmondig ‘ja’ op de vraag of zij al buiten de eigen regio zoeken. Nog eens 25 procent zegt dit nog niet te doen, maar wel hiertoe bereid te zijn. 

Aanvaardbare maximum is twee uur

De afstanden die men voor lief wil nemen, variëren: 51 procent is bereid tot twee uur per dag te reizen van en naar de eigen woonplaats terwijl voor 43 procent een uur per dag het maximum is. Van de woningkopers is inmiddels 6 procent al bereid tussen de twee uur en drie uur per dag te reizen tussen woonplaats en werk.

Vijftig grootste steden

“De uitkomsten van de peiling stroken met wat wij in de praktijk zien”, zegt directeur Korné Pot van Libero Aankoop. “In de huidige markt wordt de actieradius waarbinnen wordt gezocht, steeds sneller vergroot. Mensen geven vaak al bij het eerste gesprek aan dat ze ook ‘in het buitengebied’ willen zoeken.” Volgens Pot geldt dit niet alleen voor woningzoekers in Amsterdam en andere steden waar de markt al tijden oververhit is, maar ook voor andere steden in Nederland.

Financieel voordeel

Dat het financieel behoorlijk lonend is om bij de zoektocht naar een huis tot een uur in reistijd verderop te kijken, blijkt uit een vergelijking tussen steden die Libero Aankoop heeft gemaakt op basis van actuele gegevens. De landelijke aankoopmakelaar vergeleek woningen in de Randstad met panden op ongeveer een uur rijden daarvandaan. Wat blijkt: ook wie binnen de Randstad blijft, bespaart veel geld en wint aan vierkante meters. Zo kost een hoekwoning in Utrecht met een oppervlakte van 98 m2 € 89.500,- meer dan een hoekwoning in Apeldoorn van 143 m2. Wie aast op het bijna onmogelijke: een rijtjeshuis in Amsterdam met 146 m2 woonoppervlakte voor € 685.000,-, vindt op iets meer dan een uur rijden in Gouda een twee-onder-een-kap met 72 m2 meer woonoppervlakte voor een vraagprijs die € 160.000,- lager ligt.
 

Categorie:
Provincie: