dinsdag, 10. oktober 2017 - 12:31

Rover: sprinter Uitgeest wordt te snel opgeheven

Rover: sprinter Uitgeest wordt te snel opgeheven
Foto: NS
Uitgeest

Rover heeft NS gevraagd om actie te ondernemen op de vertragingen en uitval van sprinters tussen Amsterdam en Uitgeest. Uit een analyse van Rover blijkt dat de sprinter dit jaar al honderden keren is opgeheven op station Wormerveer.

Wanneer de sprinter naar Uitgeest een vertraging van 6 minuten of meer oploopt, wordt deze ingekort tot station Wormerveer en bereikt zijn eindstation Uitgeest dus niet. Hiermee kan de vertraagde de sprinter, die in Uitgeest maar 6 minuten de tijd heeft om weer om te keren en terug te rijden, vanuit Wormerveer zonder vertraging aan een nieuwe reis beginnen. Voor reizigers naar Uitgeest betekent dit dat zij in Wormerveer de trein moeten verlaten, in Uitgeest en Krommenie vallen de treinen uit.

Rover constateerde al in juli dat de sprinter wel erg snel wordt opgeheven en soms al bij kleine vertragingen. Een inhoudelijke reactie van NS kwam er niet, waarna Rover nu zelfde vertragingen in beeld heeft gebracht. Hieruit blijkt dat er tussen januari en augustus 2017 maar liefst 535 treinen zijn opgeheven. Bij 27% van deze treinen was er sprake van een vertraging van minder dan 6 minuten, soms zelfs zo kort als 42 seconden. De reiziger blijkt de hele dag door kans te hebben op een sprinter die niet verder rijdt dan Wormerveer, dit probleem houdt dus geen verband met de drukke spits.

In een memo aan NS dringt Rover aan op een snelle oplossing. “Deze overlast kan eenvoudig verminderd worden door minder treinen op te heffen. Bijvoorbeeld door de logistiek zo aan te passen dat er een reservetrein in Uitgeest staat”, schrijft Rover aan NS. NS heeft toegezegd extra aandacht te besteden aan de Sprinter maar ziet nog niet meteen mogelijkheden om met concrete oplossingen te komen, zoals een minder krappe keertijd of een reservetrein.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):