donderdag, 12. oktober 2017 - 18:51 Update: 12-10-2017 19:41

Openbaar Ministerie eist 35 maanden tegen Syriëganger Laura H.

Openbaar Ministerie eist 35 maanden tegen Syriëganger Laura H.
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van 35 maanden tegen jihadverdachte Laura H. waarvan 24 maanden voorwaardelijk.

Mogelijk eerste veroordeelde vrouwelijke Syriëganger

Laura H. heeft al 12 maanden vastgezeten in voorarrest en hoeft daarom niet meer terug de cel in. De vrouw uit Zoetermeer zou daarmee de eerste veroordeelde vrouwelijke Syriëgangster in Nederland worden. Eerdere terugkeersters gingen vooralsnog vrijuit. Dit schrijft het AD donderdag. Het OM beschuldigt Laura van deelname aan de terroristische organisatie IS en van voorbereidingen voor het plegen  van terroristische misdrijven, samen met haar man Ibrahim. Het OM wil dat ze een verplichte behandeling ondergaat  en geen contact heeft met personen met een jihadistische achtergrond. Verder wil het OM dat ze onder controle blijft door middel van een enkelband.

Vlucht naar Nederland

Laura H. vertelt tijdens de zitting dat ze in 2015 Nederland ontvlucht was vanwege huiselijk geweld. Haar man Ibrahim zou haar regelmatig geslagen hebben. Ze reisde samen met Ibrahim en haar twee kinderen af naar het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Laura was in de veronderstelling dat vrouwen in Syrië beter beschermd zouden worden tegen huiselijk geweld, maar Laura vertelt dat haar man in Syrië  juist gewelddadiger werd. Ze wist in de zomer van 2016 te vluchten uit het IS-gebied en naar Nederland te komen. Op Schiphol wordt ze aangehouden en op de terreurafdeling opgesloten.