vrijdag, 13. oktober 2017 - 8:30 Update: 13-10-2017 23:07

Concertgebouw langer open voor afscheid Van der Laan

Amsterdam in het teken van afscheid Van der Laan
Foto: Bon
Amsterdam in het teken van afscheid Van der Laan
Foto: Bon
Amsterdam

Vanwege de grote publieke belangstelling voor het afscheid van Burgemeester Eberhard van der Laan is het concertgebouw langer open gebelven gepland. Amsterdammers konden vanmorgen vanaf 10.00 uur langs de kist lopen om de burgemeester een laatste groet te brengen. Het concertgebouw zou om 22.00 uur sluiten, maar de gemeente Amsterdam heeft besloten dit uit te stellen tot 23.00 uur.

Amsterdamse erewachten

Gedurende de dag werd er door verschillende Amsterdammers die, in tweetallen, de wacht gehouden bij de kist van burgemeester Van der Laan. Zo was er een erewacht van Amsterdamse veteranen, de politie Amsterdam, daklozen, gemeentehandhavers en Nachtvlinders Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz. 

De kist

De burgemeester lag in een gesloten kist. Deze sobere en simpel vormgegeven kist is bijzonder door het gebruikte eikenhout, dat afkomstig is uit het Vondelpark. Aan het hoofd- en voeteneinde zijn drie Amsterdamse kruizen opgelegd in eikenhout.

Uitvaart

Zaterdag 14 oktober zal Van der Laan in besloten kring worden begraven. Voorafgaand aan de uitvaart zal er een besloten bijeenkomst zijn in het concertgebouw. 

Openbaar Vervoer 1 minuut stil

Ook staan op zaterdag 14 oktober om 13.00 uur alle bussen, metro’s, trams en veren in Amsterdam één minuut stil. De minuut OV-stilte is een initiatief vanuit vervoerbedrijf GVB, ook vervoerbedrijf EBS doet mee.

De brandweerauto’s en politievoertuigen in Amsterdam worden op vrijdag en zaterdag voorzien van een rouwlint.