donderdag, 19. oktober 2017 - 16:02 Update: 19-10-2017 16:16

Dertig maanden cel voor mishandeling homostel

30 maanden cel voor mishandeling homostel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Een 24-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden en ruim 8000 euro schadevergoeding voor onder meer zwaar openlijk geweld vorig jaar oktober op de De Ruijterkade. Een van zijn twee slachtoffers liep daarbij zeer zwaar letsel op aan zijn hoofd.

Geweld zonder aanleiding

Op 16 oktober vorig jaar zocht de verdachte – samen met twee mededaders – zonder aanleiding de confrontatie met zijn slachtoffers, twee mannen van in de 50. Dit begon al op de pont naar het Centraal Station, waar het drietal de latere slachtoffers begon te sarren. Eenmaal van de pont af bracht de man de twee slachtoffers op hun scooter ten val. Hij begon daarna direct, samen met zijn mededaders, genadeloos op hen in te slaan en trappen, zelfs toen een van de slachtoffers al bewusteloos op de grond lag. Op camerabeelden was te zien hoe hij het andere slachtoffer een ‘flying kick’ toebracht, terwijl ook hij weerloos op de grond lag.

Geen homogerelateerd geweld

In de media is het geweld aangemerkt als homogerelateerd. Een getuige op de pont heeft weliswaar gehoord dat iemand “homootje, homootje” riep, maar beide slachtoffers hebben verklaard dat dit hen is ontgaan dan wel dat zij dit niet zo hebben ervaren. Gelet hierop kan de rechtbank niet vaststellen dat het geweld homogerelateerd is geweest.

Zwaar lichamelijk letsel

De rechtbank rekent het de man daarom niet minder zwaar aan dat hij zijn willekeurige slachtoffers zo heeft toegetakeld. Volstrekt nodeloos heeft hij binnen een paar seconden het leven van twee onschuldige burgers volledig overhoop gehaald. Het ene slachtoffer liep een schedelbreuk en een bloeding in de hersenen op en ondervindt daar nu – een jaar na dato – nog dagelijks de gevolgen van. Het andere slachtoffer liep als door een wonder geen zwaar lichamelijk letsel op, maar kampt nog altijd met de psychische gevolgen van de aanval op hem en zijn partner. Het geweld werd door ingrijpen van omstanders beëindigd. Ook op hen heeft het incident diepe indruk gemaakt.

Naast het geweld op de De Ruijterkade werd de man ook schuldig bevonden aan  openlijke geweldpleging tegen twee Engelse toeristen in de Warmoesstraat in januari 2017.

​Medeverdachten

Een van de twee medeverdachten zal op een later moment voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie moet nog een beslissing nemen over de vervolging van de derde verdachte in de zaak.

Categorie:
Provincie: