donderdag, 26. oktober 2017 - 13:55

Boze boeren en burgers overladen AH met duurzame melkpakken

Boze boeren en burgers overladen AH met duurzame melkpakken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Zaandam

Boeren en burgers delen in de ochtend van 31 oktober, tijdens een actie van Milieudefensie voor het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam honderden pakken duurzame melk uit aan het personeel van Nederlands grootste kruidenier. Gewone melk levert te veel milieuschade op. Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Milieudefensie wil alleen nog duurzame melk in het schap.

Boer Cock Verweij uit Weesp: “Ik wil best milieuvriendelijker werken. Met zes cent extra kom ik een heel eind. AH kan als marktleider besluiten om die zes cent te betalen. Dat zou boeren en het milieu enorm vooruit helpen.”

De daad bij het woord

“Ondanks de gesprekken die we met ze hebben, beweegt Albert Heijn niet. Daarom stelt Milieudefensie een ultimatum op 1 december 2017", zegt Bart van Opzeeland, campagneleider voedsel van Milieudefensie. “Als AH zo groen opereert als het beweert, lijkt mij het een uitgelezen kans om de daad bij het woord te voegen door alleen nog maar melk te verkopen die duurzaam is", aldus Van Opzeeland. De actie bij AH is de eerste van een estafette langs de hoofdkantoren van de zes grootste supers.

Te veel milieuschade, boer te weinig betaald

De productie van melk heeft een grote impact op klimaat en milieu. Oerwoud is gekapt voor voer van de koe. Omdat de gemiddelde Nederlandse boer te weinig betaalt krijgt voor zijn melk is hij genoodzaakt om te veel koeien te houden. Met een mestoverschot en extra uitstoot van broeikasgassen en fijnstof tot gevolg.

Ruim 45.000 keer

Milieudefensie heeft naast de actie van vanochtend ruim 45.000 handtekeningen opgehaald voor duurzame melk in de supermarkten. Als supermarkten alleen nog duurzame melk verkopen, kunnen boeren milieuvriendelijker gaan werken. Als onze melk duurzaam wordt geproduceerd dan neemt het Nederlandse mestprobleem af, lopen koeien in de wei en krijgen ze veevoer uit Europa.

Categorie:
Provincie: