dinsdag, 14. november 2017 - 13:35

Helikopterpiloot die betrokken was bij poging ontsnapping PI, aan Nederland overgeleverd

Helikopterpiloot die betrokken was bij poging ontsnapping PI, aan Nederland overgeleverd
Foto: fbf
Roermond

Een 54-jarige Colombiaan die in Parijs werd aangehouden, is door de Franse autoriteiten overgeleverd aan Nederland. Volgens het OM was het de bedoeling dat de man de helikopter zou gaan besturen waarmee een 33-jarige veroordeelde uit de penitentiaire inrichting (PI) in Roermond zou worden bevrijd. Gisteren heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam de gevangenhouding voor negentig dagen bevolen.

Eerder hield de politie in het onderzoek naar de verijdelde bevrijdingsactie vijf personen uit Amsterdam aan. Twee van hen zijn 19 jaar oud, de andere drie zijn resp. 21, 24 en 26 jaar. De mannen worden ervan verdacht gepoogd te hebben een veroordeelde - met behulp van een helikopter - uit de PI te bevrijden.

De eerste pro forma behandeling staat gepland op 3 januari 2018 . De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

De beperkende maatregelen die alle verdachten kregen opgelegd, zijn vandaag door het OM opgeheven.

Op 11 oktober 2017 wist de politie de uitbraak uit de PI te voorkomen. Bij de actie heeft de politie geschoten. Daarbij kwam een 30-jarige Fransman om het leven. De Rijksrecherche heeft het schietincident in onderzoek.

De politie is nog op zoek naar een aantal personen die betrokken zouden zijn bij de bevrijdingspoging.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: