maandag, 4. december 2017 - 19:37 Update: 04-12-2017 21:00

Floortje Dessing veilig uit Jemen ontsnapt

Floortje Dessing ontsnapt uit Jemen
Foto: Rode Kruis
Den Haag

Floortje Dessing is met het team van het Rode Kruis dat vastzat in de stad Sanaa in Jemen, veilig aangekomen in Djibouti. De delegatie heeft een aantal zware dagen achter de rug, maar naar omstandigheden gaat het goed met hen. Ze hopen zo snel mogelijk door te vliegen naar huis.

Floortje Dessing was samen met het team van het Rode Kruis aanwezig in Jemen, waar 20,7 miljoen mensen hulp nodig hebben gezien het lang aanhoudende conflict. Ambassadeur van het Rode Kruis Dessing reisde onder andere mee met het Rode Kruis om een aflevering te maken voor haar serie ‘Floortje naar het einde van de wereld.’

“Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben, maar tegelijkertijd besef ik dat voor de burgers van het land het conflict onverminderd hard doorgaat”, aldus Floortje vanuit Djibouti. “Ik ben me bewust van het feit dat voor de inwoners van Jemen het leed nog niet geleden is en heb ontzettend veel respect voor de hulpverleners van het Internationale Rode Kruis die zijn achtergebleven om hulp te verlenen.”

“Wij hebben het land kunnen verlaten, maar de mensen daar kunnen geen kant op en zitten vast in een afschuwelijk conflict”, aldus woordvoerder Merlijn Stoffels, die samen met Floortje Dessing en het team van het Rode Kruis meereisde. “Laten we hun lot niet vergeten.”

Honderden doden en gewonden gevallen

Miljoenen mensen in Jemen hebben direct hulp nodig. De afgelopen dagen zijn er zo’n honderden doden en gewonden gevallen door de onverwachts oplaaiende gevechten in Sanaa. Het Rode Kruis helpt de ziekenhuizen met het behandelen van de gewonden en het bergen van de doden. Door de blokkade verslechtert de situatie snel. Daardoor zijn veel mensen verstoken van eten, schoon drinkwater en medische hulp. Ook dreigt het aantal besmettingen met cholera en andere ziektes toe te nemen.

Tot nu toe zijn er al bijna een miljoen potentiële cholerabesmettingen. Ook is difterie uitgebroken. In totaal hebben van de 27 miljoen Jemenieten 10 miljoen mensen acuut hulp nodig. Het Rode Kruis opende afgelopen week Giro 7244 om de slachtoffers van de oorlog de levensreddende hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op burgerdoelen te sparen en gewonden mensen te mogen evacueren en behandelen. Dit is een zaak van leven en dood.

Categorie:
Provincie: