woensdag, 3. januari 2018 - 11:38 Update: 03-01-2018 12:08

PvdA wil onderzoek naar Kamerlid Moorlag

PvdA wil onderzoek naar Kamerlid Moorlag
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het bestuur van de PvdA laat onderzoek doen naar de rol van PvdA-Kamerlid William Moorlag bij het in elkaar zetten van een constructie voor het goedkoop inhuren van arbeidsgehandicapten.

De commissie die het onderzoek doet bestaat uit drie PvdA'ers: Saskia Noorman-Den Uyl (ex-Kamerlid), Hans Spigt (ex-wethouder en voorzitter van Jeugdzorg Nederland) en Thea van der Veen (tot deze week wethouder in het Groningse Menterwolde). De commissie kijkt naar de ‘schijnconstructie’ die Moorlag gebruikte toen hij directeur was van de sociale werkplaats Alescon in Drenthe. Dit schrijft dagblad Trouw woensdag. De commissie bekijkt ook de politieke geloofwaardigheid van het Kamerlid adviseert ook of hij Kamerlid kan blijven. In een mail aan de leden laat partijvoorzitter Nelleke Vedelaar weten dat het rapport binnen een week af moet zijn.

Geloofwaardige strijd

Moorlag drong zelf aan op een onderzoek, omdat hij onder grote druk staat om Kamerlidmaatschap neer te leggen. Volgens Vedelaar is er de laatste weken veel is gesproken met Moorlag en de fractie in de Tweede Kamer. Vedelaar tegen de krant: 'De gesprekken gingen over de juridische, praktische en morele overwegingen die worden gemaakt in de strijd tegen schijnconstructies. En de manier waarop we die strijd geloofwaardig kunnen voeren.'

Categorie:
Provincie: