woensdag, 24. januari 2018 - 17:06 Update: 24-01-2018 17:21

OM: geen strafrechtelijke vervolging na fataal ongeluk windmolen

OM: geen strafrechtelijke vervolging na fataal ongeluk windmolen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Ooltgensplaat

Het bedrijf dat betrokken was bij een fatale brand in een windmolen in Ooltgensplaat wordt daarvoor niet strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten.

Meer voorschriften nodig

In het onderzoek naar de brand heeft de officier van justitie geen fouten vastgesteld die het bedrijf waar de jongemannen werkten, strafrechtelijk aangerekend kunnen worden. Het OM komt op grond van het onderzoek wel tot de conclusie dat er mogelijk meer voorschriften nodig zijn voor de bouw en het onderhoud van dergelijke windturbines. Het OM heeft daarom de betrokken ministeries en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in kennis gesteld van de onderzoeksbevindingen.

Brand windmolen

Op 29 oktober 2013 kwamen twee jonge mannen, 19 en 21 jaar, om het leven na een brand in de cabine, de gondel, van een windmolen in Ooltgensplaat. Onder leiding van het openbaar ministerie in Rotterdam heeft zowel de politie, als het Nederlands Forensisch Instituut als de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onderzoek gedaan naar het ontstaan van de brand, en of het bedrijf en medewerkers van het bedrijf de geldende regelgeving hebben gevolgd.

Kortsluiting 

Uit het onderzoek is gebleken dat de brand vermoedelijk ontstaan is door kortsluiting. Weliswaar hadden de medewerkers de elektrische spanning van een groot deel van de molen afgehaald, maar door het vallen van een stuk gereedschap kon er toch kortsluiting ontstaan. De medewerkers hebben vervolgens waarschijnlijk geprobeerd de brand te blussen, en konden daarna vermoedelijk de – nauwe – vluchtweg niet meer bereiken.

Inspectie SZW

De officier concludeert dat niet is gebleken van strafrechtelijke overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet of –besluit. Ook kan het bedrijf geen dood door schuld verweten worden. De Inspectie SZW onderzoekt nog of het bedrijf zich bestuursrechtelijk moet verantwoorden. De officier heeft inmiddels in een gesprek met de nabestaanden de conclusies bekendgemaakt.

-------------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de handige app in de App store (ios) of de Play store (android)

Volg Blik op Nieuws op sociale media:  TwitterFacebook of Google+

Categorie:
Provincie: