dinsdag, 6. februari 2018 - 17:44 Update: 06-02-2018 17:49

Tweede Kamer stemt in voor wetsvoorstel meer disciplinaire maatregelen rechters

 Tweede Kamer stemt in voor wetsvoorstel meer disciplinaire maatregelen rechters
Foto: Archief EHF
Den Haag

Dinsdag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel waarmee de mogelijkheden om rechters bij ongeoorloofd gedrag te berispen of te bestraffen worden verruimd. Dit heeft de Raad voor de Rechtspraak dinsdag bekendgemaakt.

Ongeoorloofd gedrag rechters

Alle partijen in de Kamer stemden voor de wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren. De Rechtspraak pleit al langer voor zo’n wijziging en adviseerde eerder positief over het wetsvoorstel. De rechterlijke organisatie kan op dit moment maar zeer beperkt maatregelen treffen als rechters ongeoorloofd gedrag vertonen.

Uitbreiding

Toen zich vorige week tijdens een Kamerdebat over het voorstel een meerderheid leek af te tekenen, reageerde Kees Sterk, van de Raad voor de rechtspraak, tevreden. Hij benadrukte dat de uiteindelijke keuze vanzelfsprekend aan de politiek is, maar ook dat de Rechtspraak graag ziet dat de mogelijke disciplinaire maatregelen worden uitgebreid. 

Nu geen maatwerk mogelijk

Sterk: ‘Het voorstel komt voor een belangrijk deel overeen met voorstellen die de Rechtspraak eerder zelf deed. Op dit moment kunnen we geen maatwerk bieden als een rechter zich ongepast gedraagt. We kunnen óf een schriftelijke waarschuwing geven, of een ontslagprocedure starten bij de Hoge Raad. Een vrij lichte straf en een hele zware straf dus. Dat is echt te beperkt.’ 

Berispen en schorsen

Als de wet wordt gewijzigd komen hier onder andere de mogelijkheid om te berispen of te schorsen bij. Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel moet de Eerste Kamer er nog over oordelen voordat de wet van kracht kan worden.