donderdag, 15. februari 2018 - 18:53 Update: 15-02-2018 20:23

Linksactiviste Anne Fleur Dekker uit antiracisme-comité gezet

Linksactiviste Anne Fleur Dekker uit antiracisme-comité gezet
Foto: Printscreen Youtube/ Omroep Nederland/ Vara
Amsterdam

Linksactiviste Anne Fleur Dekker is uit het Comitié 21 maart gezet.

Het Comité zal volgende maand in Amsterdam een demonstratie organiseren tegen racisme. Aan die organisatie doen een groot aantal (extreem-)linkse organisaties mee, waaronder Groen Links. Dit meldt de Telegraaf donderdag.

De krant schrijft dat de Hilversumse Anne Fleur op sociale media 'activisten van kleur' zou hebben beschuldigd van 'antisemitisme' .Op haar Facebook-pagina liep een discussie met hoofdzakelijk aanhangers van de Internationale Socialisten hoog op. Onderwerp van de discussie waren de Joden. Dekker reageerde op een opmerking van Waraku Dapur.  Waraku Dapur stelde voor 'om op 4 mei onderzoeksvoorstellen te openbaren of Joden een grotere voorliefde hebben voor geld en dit vervolgens wetenschappelijk te noemen en helemaal niet politiek'. 

Holocaustsyndroom

De opmerking was sarcastisch bedoeld, maar er ontstond toch enige consternatie. Zo wezen enkele 'activisten van kleur' erop dat in 'mainstream Nederland' meer empathie voor Joden zou bestaan dan voor zwarten en andere minderheden. 'Europa lijdt massaal aan het holocaustsyndroom, zo schreef Khalid El Bouayadi. ‘Zodra je een vergelijking maakt naar die vreselijke gebeurtenis beginnen ze te stotteren en ontploffen ze zowat’. Anne Fleur Dekker reageerde hierop met de woorden: 'Voor zover ik weet zijn jullie geen Joden, dus doe alsjeblieft de persoonlijke ervaringen van Joden niet af’. Hiervoor krijgt ze kritiek van onder anderen Miryam Assfar-Aouragh, een bekend woordvoerster binnen de Internationale Socialisten. Assfar-Aouragh was ooit spreekster bij een demonstratie ter herdenking van ‘terreur-sjeik’ Yassin, de oprichter van terreurbeweging Hamas.

Niet meer welkom

Na dit incident krijgt Anne Fleur Dekker via WhatsApp te horen dat zij wat de Internationale Socialisten betreft, niet meer welkom is bij vergaderingen van het Comité 21 maart. Ook werd gevraagd verder contact te 'vermijden.'.. Het bleek niet mogelijk te zijn om hierover in gesprek te gaan, zo liet Dekker aan de krant weten. 'Ik had dit nooit verwacht en vind het erg jammer.' Dekker is opgestapt bij de Internationele Socialisten omdat zij zich niet wil verbinden aan een beweging waarin de vrijheid van meningsuiting beperkt wordt uitgelegd. Toen zij bekendmaakte dook vrienden en kennissen te hebben die zich thuisvoelen bij de VVD en Forum voor Democratie kreeg zij bedreigingen uit extreem-linkse hoek.