zaterdag, 3. maart 2018 - 15:41 Update: 03-03-2018 18:54

Franse wegpiraat verliest wiel en rijdt met drie wielen over voorkant politieauto

Franse wegpiraat rijdt tijdens bizarre achtervolging op drie wielen verder
Foto: Archief FBF.nl
Tholen

Vrijdagavond is na een achtervolging een 27-jarige Fransman aangehouden op de Postweg in Tholen. Hij wordt verdacht van poging doodslag, witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken.

Omstreeks 19.20 uur staan agenten te posten op de Antwerpsestraat in Bergen op Zoom. Als zij een rode Renault Clio met hoge snelheid door de straat zien rijden, besluiten de agenten om het voertuig te controleren. Bijna gelijktijdig komt er via de portofoon een bericht binnen dat kort daarvoor in Roosendaal een ontvoering heeft plaatsgevonden waarbij een rode Renault Clio betrokken zou zijn.

Op drie wielen verder

Op het moment dat de agenten de bestuurder een stopteken willen geven, rijdt het voertuig met hoge snelheid verder de Antwerpsestraat in. De bestuurder maakt daarbij zulke rare capriolen dat andere weggebruikers de stoep oprijden om de wegpiraat ruimte te geven. Aan het eind van de straat botst het voertuig ergens tegenaan waardoor deze een voorbumper en een voorband verliest. Voor de bestuurder onvoldoende reden om te stoppen. Hij rijdt op drie wielen door en haalt daarbij nog een snelheid van 100 km/u.

Uit de bocht gevlogen

Op de Markiezaatsweg proberen de agenten meerdere malen om het voertuig in te halen met de bedoeling de man tot stoppen te dwingen. Door mee te bewegen met de politieauto weet deze dit te voorkomen. Omdat het verdachte voertuig telkens op de verkeerde weghelft rijdt, worden andere weggebruikers gedwongen de bermen in te rijden om zo een botsing te voorkomen. Uiteindelijk komt de verdachte in de bocht van de Markiezaatsweg met de Van Konijnenburgweg tegen een verkeerspaal tot stilstand. De achtervolgende agenten zetten hun dienstvoertuig tegen de achterzijde van de Renault aan om te voorkomen dat deze alsnog weg zou rijden en stappen uit. Intussen zijn diverse eenheden opgeroepen om te assisteren.

Over dienstvoertuig gereden

Voor de verdachte is het echter nog niet genoeg. Hij geeft vol gas en rijdt met zijn auto over de voorkant van het dienstvoertuig heen. Vervolgens raast hij met hoge snelheid recht op één van de agenten af. Deze kan nog net opzij springen. Oplettende burgers weten te vertellen dat zij een auto op drie wielen richting Tholen hebben zien rijden. Deze informatie blijkt te kloppen. Omstreeks 19.50 uur wordt de verdachte auto leeg teruggevonden op een parkeerplaats aan de Poortweg in Tholen. Kort daarop wordt de bestuurder aangehouden bij een benzinestation op de Postweg. Hij blijkt een flinke som geld bij zich te hebben waarvan de herkomst onduidelijk is.

Zaak staat los van 'ontvoering' Rucphen

De verdachte is voor verhoor en nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Bergen op Zoom. Beiden agenten hebben aangifte gedaan van poging doodslag. Verder wordt hij verdacht van het witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken. Het voertuig is voor onderzoek veilig gesteld en weggetakeld. Inmiddels is duidelijk dat deze rode Renault Clio niet betrokken is geweest bij de ‘ontvoering’ van een 16-jarige jongen uit Roosendaal.