vrijdag, 9. maart 2018 - 14:42 Update: 09-03-2018 16:29

Politie opent nieuwe locaties voor DNA-afname zaak Nicky Verstappen

Politie opent nieuwe locaties voor DNA-afname zaak Nicky Verstappen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Brunssum

De politie heeft in het grote DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen twee nieuwe locaties geopend waar DNA-afnames zullen worden gedaan. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Brunssum en Kerkrade

Het gaat om zorgcentrum Zuyderland in Brunssum en het Patronaat in Kerkrade. Het Icarusgebouw in Heerlen is al twee weken een plek waar mannen terecht kunnen en ook deze locatie blijft samen met de twee nieuwe locaties nog open tot en met 18 maart. De locaties in Landgraaf sluiten vrijdagavond 9 maart om 21.00 uur de deuren. Het weekend wordt gebruikt voor de af- en opbouw op de twee nieuwe plekken.

Totaal 17.500 mannen uitgenodigd

In de eerste twee weken van de afname lag de focus op de mannen tussen 18 en 75 jaar die op dit moment in Landgraaf, een deel van Heerlen en een deel van Brunssum wonen en op de mannelijke inwoners van Heibloem en omgeving. In totaal hebben 17.500 mannen uit deze gebieden een uitnodiging ontvangen. 

Twee groepen

De laatste week richt zich op twee groepen. Mannen die in 1998 in de genoemde gebieden woonden en waarvan nu geen mannelijke familieleden meer in het eerder genoemde gebied wonen hebben een uitnodiging ontvangen. Daarnaast zijn er mannen, zowel in Limburg, als in andere delen van Nederland die een uitnodiging hebben ontvangen, of binnenkort zullen ontvangen, terwijl zij geen familie in het gebied hebben en zelf nooit in het gebied zijn geweest. 

Uitsluiten

Deze mannen zijn uitgenodigd omdat zij nog de enige traceerbare en/of nog levende familie zijn van mannen die destijds in het gebied woonden of verbleven. Juist het DNA van deze mannen kan bijdragen aan het uitsluiten van families die in 1998 in het doelgebied woonachtig waren.

Gehoor

De politie hoopt daarom dat ook deze mannen gehoor geven aan de uitnodiging om DNA af te staan. Deze mannen wonen op verschillende plaatsen in Nederland. In Kerkrade, Brunssum en Heerlen woont een relatief groot deel van deze uitgenodigde mannen. Om die reden worden daar de nieuwe afnamelocaties ingericht.

Zorgvuldig proces

Dagelijks zijn ongeveer 100 politiemensen aan het werk om alle afnames succesvol te laten verlopen. De afgenomen DNA monsters gaan elke avond naar een centrale plek van waaruit ze na een check naar het NFI worden gestuurd. Het NFI vergelijkt het DNA met het DNA dat destijds bij Nicky is aangetroffen. Dit onderzoek kan nog geruime tijd in beslag nemen.

DNA alléén voor zaak Nicky Verstappen gebruikt

Het afstaan van DNA is een kleine moeite. Het levert een grote bijdrage aan het onderzoek om helderheid te kunnen krijgen op de vraag wat er destijds is gebeurd met de 11-jarige Nicky Verstappen. 'We kunnen niet genoeg benadrukken dat er absoluut geen twijfel hoeft te zijn over de vernietiging van het DNA-materiaal. Het is wettelijk geregeld dat dit gebeurt. Privacy en anonimiteit zijn belangrijk en het proces is zorgvuldig voorbereid en uitgewerkt. Het afgegeven DNA-materiaal kan en mag niet meer gebruikt worden voor ander onderzoek. Alles is gericht op het oplossen van deze ene zaak.', aldus de politie.

Categorie:
Provincie: