vrijdag, 13. april 2018 - 14:34 Update: 13-04-2018 19:01

'Politiechef eenheid Amsterdam lekte informatie'

'Politiechef eenheid Amsterdam lekte informatie'
Foto: fbf
Amsterdam

De politiecommissaris Ad (latje) Smit van de Amsterdamse politie is vrijdagmiddag ontslagen vanwege jarenlange verduistering in dienstbetrekking. Volgens De Telegraaf zou uit een nieuw onderzoek ook blijken dat hij informatie zou hebben gelekt.

Tegenover De Telegraaf zegt Smit het oneens te zijn met zijn ontslag en is van mening dat anderen onterecht buiten schot blijven. ‘Het ontslag valt me zwaar’, aldus Smit.

De commissaris raadpleegde politiesystemen voor privédoeleinden en deelde vertrouwelijke informatie uit deze systemen met een derde. Ook misbruikte de commissaris zijn positie om een seizoenkaart en een woning te regelen voor een persoon met wie hij – vanuit politieoogpunt ongewenst – privécontact onderhield.

Daarnaast zou de hooggeplaatste politieambtenaar voetbalkaartjes voor vrienden en familie hebben geregeld. Smit heeft tientallen namen van hooggeplaatste politieambtenaren en officieren van justitie hebben genoemd die hebben geprofiteerd van de kaartjes. Kaartjes voor de Topper werden er voor een persofficier van justitie geregeld. Smit zegt nooit betaald te hebben gekregen voor de kaartjes.

Smit: ‘Ik ben er zelf nooit beter van geworden en vind het ontslag na 46 jaar trouwe dienst erg zwaar’

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: