woensdag, 25. april 2018 - 20:01 Update: 25-04-2018 20:08

'Laat je niet afleiden op Koningsdag'

'Laat je niet afleiden op Koningsdag'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De Amsterdamse politie waarschuwt voor Koningsdag voor zakkenrollers en de trucs die ze daarbij gebruiken zoals afleiding.

Zakkenrollers

 'Over twee dagen zullen er in Amsterdam weer veel mensen op de been zijn. Koningsdag trekt helaas niet alleen feestvierders aan, ook bij zakkenrollers blijft het een populair evenement', zo waarschuwt de politie woensdag.

Afleiding

'Zakkenrollers maken vaak gebruik van de drukte en feestgedruis in de stad om zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Toch kiezen ze soms ook voor een andere methode: afleiding. De zakkenroller gaat dan het contact met het slachtoffer aan en leidt het slachtoffer op een bepaalde manier af, bijvoorbeeld met de zogenaamde voetbaltruc', aldus de politie.

De voetbaltruc

Bij de voetbaltruc begint de zakkenroller een praatje met het slachtoffer over voetbal. Hij/zij doet vervolgens een voetbaltrucje bij het slachtoffer. Ondertussen besteelt de zakkenroller het slachtoffer snel. Dit gaat meestal vliegensvlug en ongemerkt, zoals de beelden in de video hieronder ook laten zien.

Laat je niet afleiden

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de verschillende werkwijzen van zakkenrollers. Naast de voetbaltruc is er ook de kickboxtruc, de danstruc, enzovoort. Laat je niet afleiden door zakkenrollers en let op je spullen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: