zaterdag, 28. april 2018 - 9:07 Update: 28-04-2018 11:32

Extra budget NFI nu al weer op, justitie vreest vastlopen strafzaken

Budget NFI is nu al weer op, justitie vreest vastlopen strafzaken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het extra budget voor sporenonderzoek is nu al weer op.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had dit jaar drie miljoen extra budget gekregen om de krappe capaciteit  te verruimen, maar dat is na vier maanden al weer op. Minister Grapperhaus waarschuwt in Kamerbrief dat politie en justitie scherper zullen moeten kiezen wat ze onderzocht willen hebben. Dit schrijft de Telegraaf zaterdag.

Te weinig capaciteit

Het NFI heeft door bezuinigingen en personeelstekort te weinig capaciteit om aan de vraag te voldoen en kreeg daarom drie miljoen extra boven op het budget van 66 miljoen om externe experts in te zetten. De minister schrift dat de besteding vorig jaar langzaam op gang kwam, maar dat er inmiddels een inhaalslag is gemaakt. Het budget zal daardoor rond 1 mei op zijn. Reguliere NFI-medewerkers zullen wel gewoon hun werk blijven doen, maar zegt Grapperhaus: 'Desalniettemin zal het nodig zijn om scherper te prioriteren bij het insturen van sporen voor forensisch onderzoek'.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt in de Telegraaf: 'Veel dna-onderzoeken zullen überhaupt niet uitgevoerd kunnen worden. Daardoor zal het moeilijker zijn een onderzoek rond te krijgen in verband met het ontbreken van technisch bewijs.' Volgens het OM leidt tot nog meer vertraging en zelfs het stilvallen van strafonderzoeken. 

Door de vertragingen bij het NFI zitten verdachten langer vast dan strikt noodzakelijk. Dat heeft al geleid tot strafvermindering voor criminelen. Er waren bovendien berichten over verwisseldedna-profielen.

Categorie:
Provincie: