zondag, 29. april 2018 - 22:50 Update: 30-04-2018 8:57

Maandag en dinsdag stakingen streekvervoer

Maandag en dinsdag stakingen streekvervoer
Foto: FNV
Utrecht

Reizigers dienen maandag 30 april en dinsdag 1 mei rekening te houden met stakingen in het streekvervoer. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft afgelopen donderdag de aangekondigde stakingen in het streekvervoer niet verboden.

WVOV

Werkgeversvereniging WVOV was naar de rechter gestapt nadat twee vakbonden aangekondigd hadden om 30 april en 1 mei te gaan staken. De vakbonden FNV en CNV hebben acties in het openbaar vervoer aangekondigd omdat zij menen dat de onderhandelingen over de cao voor het streekvervoer zijn vastgelopen.

Oproep bonden voor 48-uursstaking

De vakbonden hebben hun leden opgeroepen tot een algemene werkstaking gedurende 48 uur. WVOV wil dat de staking wordt verboden omdat de onderhandelingen nog volop bezig waren, de acties niet als laatste redmiddel zijn ingezet en omdat de acties voor de vervoersbedrijven en vooral voor de reizigers nadelige gevolgen hebben, juist in de meivakantie.

Stakingsrecht

Volgens de rechter worden de werkgevers door de staking voor het blok gezet en zullen de acties voor werkgevers, maar ook voor derden, nadelige gevolgen en hinder veroorzaken. Reizigers kunnen twee dagen geen gebruik maken van streekbussen en regionale treinen. 

Recht om te staken

Maar dat de daarmee gemoeide schade en hinder zodanig is dat een verbod vanuit maatschappelijk oogpunt dringend noodzakelijk is, is niet voldoende aannemelijk geworden. De rechter vindt dat het recht om te staken in dit geval zwaarder weegt.

Categorie:
Provincie: