zaterdag, 5. mei 2018 - 8:31 Update: 05-05-2018 8:34

Bevrijding vandaag gevierd

Bevrijding vandaag gevierd
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Wageningen

Vandaag, 5 mei, vieren wij de Bevrijding en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in heel Nederland.

Zo werd om middernacht in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. De Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord (92) bracht het vuur naar het 5 Mei Plein. Clemens Cornielje, de commissaris van de koning in de provincie Gelderland, stak het vervolgens aan. Hierna was het de beurt aan lopers, die hun fakkels in het vuur houden en het vuur naar verschillende gemeenten brengen.

De 5 mei-lezing vormt het begin van de Nationale Viering Bevrijding en dient als bron van inspiratie voor en verdieping van het debat over vrijheid. Ieder jaar nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een inspirerende spreker uit om de 5 mei-lezing te houden. De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten.  Dit jaar houdt Stine Jensen de lezing in de provincie Fryslân.

Bevrijdingsfestivals

Ronnie Flex & Deuxperience, Fedde Le Grand en MY BABY zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid 2018. Op 5 mei treden zij op - dankzij de inzet van helikopters van Defensie - tijdens de veertien Bevrijdingsfestivals die door heel het land worden georganiseerd. De artiesten vragen rond hun optredens aandacht voor de thema’s vrijheid en onvrijheid.

“Ik was altijd al geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en onvrijheid. Ik ga daar tijdens mijn optredens ook iets over zeggen. In de praktijk is het best moeilijk om dat aan te kaarten,” aldus Ronnie Flex.

DJ Fedde Le Grand werd tijdens optredens in China geconfronteerd met onvrijheid: “Wij vinden onze vrijheid in Nederland zo vanzelfsprekend. Terwijl ik de laatste tijd een wat langere periode in China ben geweest en daar werd ik geconfronteerd met zware censuur. Ik kon niet op Google en Facebook, Instagram deed het niet… Het stemde tot nadenken.”

Ook Cato van Dijck, de zangeres MY BABY kwam tijdens optredens in het buitenland in aanraking met deze thematiek: “Tijdens onze Europese tour van afgelopen najaar hebben we een grensovergang en een kamp in Servië bezocht, waar vluchtelingen ‘gevangen’ zaten. Zij wilden verder Europa in, maar mochten niet door. Het zijn geen gelukszoekers, maar mensen die net als wij veiligheid willen en toegang tot basisbehoeftes. Dat krijgen wij gratis en voor niets, daar staan we niet altijd bij stil.”

Met optredens in veertien steden vormen de Bevrijdingsfestivals samen het grootste ééndaagse gratis culturele evenement in Nederland. Ruim een miljoen mensen bezochten afgelopen jaar de Bevrijdingsfestivals.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):