vrijdag, 11. mei 2018 - 13:52 Update: 11-05-2018 16:03

EOD brengt op scherp staande 500-ponder in Meerssen tot ontploffing

EOD brengt op scherp staande 500-ponder in Meerssen tot ontploffing
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Meerssen

Vrijdag heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) op het grondgebied van de gemeente Meerssen een Amerikaanse vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt op. De burgemeester heeft daarna het sein 'veilig' gegeven. Bewoners van het veiligheidsgebied kunnen terugkeren naar hun woning.

Gevoelige ontsteking

Consortium Grensmaas is bij Itteren bezig met de aanleg van een passeervak in het Julianakanaal, zodat grote schepen elkaar beter kunnen passeren. Tijdens de werkzaamheden is op het grondgebied van de gemeente Meerssen een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Omdat het een explosief met een gevoelige ontsteking betreft, mocht dit niet verplaatst worden. De bom is daarom ter plekke onschadelijk gemaakt.

Ontruiming veiligheidsgebied

Vooraf en tijdens het onschadelijk maken van de vliegtuigbom is een veiligheidsgebied ingesteld met een straal van 250 meter. Dit betekende dat een aantal mensen gedurende enkele uren hun woning of bedrijfspand moest verlaten. De bewoners van net buiten het veiligheidsgebied mochten in hun woning blijven, maar deze niet verlaten. Zij zijn hierover vooraf geïnformeerd. Lees voor meer informatie eerder verschenen persbericht.

Inspectie

Nadat de vliegtuigbom gecontroleerd tot ontploffing is gebracht, heeft de EOD het veiligheidsgebied gecontroleerd en geconstateerd dat de bom volgens plan tot ontploffing is gekomen. Daarna heeft Rijkswaterstaat de dijken gecontroleerd op eventuele schade en deze veilig verklaard. Vanaf dat moment werd door de burgemeester het sein 'veilig' gegeven voor de bewoners en omgeving. Zij kunnen weer veilig terugkeren naar hun woning.

Waterpeil weer terug naar normaal

De burgemeester heeft na overleg met Rijkswaterstaat besloten dat het peil weer tot normaal niveau kan worden verhoogd. Het laten stijgen van het Julianakanaal zal gedurende de nacht plaatsvinden. Indien het kanaal weer op peil is, kan het Julianakanaal weer vrij worden gegeven voor de scheepvaart. Dit zal worden gecommuniceerd via de reguliere scheepvaartberichtgeving.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: