donderdag, 17. mei 2018 - 13:28 Update: 17-05-2018 17:13

Grootste werkschip ter wereld tijdelijk terug in Rotterdam

Grootste werkschip ter wereld tijdelijk terug in Rotterdam
Foto: Futureland
Rotterdam

In de nacht van woensdag op donderdag is even na middernacht de Pioneering Spirit, het grootste werkschip ter wereld, in de Prinses Alexiahaven in Rotterdam aangekomen. 'Daarmee krijgt FutureLand dit pinksterweekend er een extra attractie bij. Het informatiecentrum over de haven van Rotterdam is dan ook het hele weekend, óók maandag, open', zo laat FutureLand donderdag weten.

Pioneering Spirit

'De rondvaarten brengen de passagiers vlakbij de enorme reus. Er is nog plaats op de FutureLand Ferry. Ben er snel bij – vol is vol – en de Pioneering Spirit blijft maar eventjes', aldus Eileen Niks van FutureLand.

Pioneering Spirit tijdelijk terug op Maasvlakte 2

De Pioneering Spirit is vanaf 17 mei tijdelijk terug op haar ligplaats in de Prinses Alexiahaven, na een megaklus in de Zwarte Zee. Daarmee is het grootste schip ter wereld weer te bezichtigen vanaf de rondvaart met de FutureLand Ferry. Tijdens dit pinksterweekend gooit de rondvaartboot dagelijks de trossen los om 12.00, 14.00 en 15.30 uur. Reserveren van rondvaarten kan via futureland.nl. De offshore gigant blijft tot 27 mei liggen.

Catamaran

De Pioneering Spirit kent een kunstje dat geen enkel ander vaartuig beheerst: complete boorplatforms in één keer uit zee tillen en meenemen. De catamaran beschikt daarvoor over 65 meter lange hefbalken die 48.000 ton kunnen liften. Daarmee is dit hefschip de sterkste en grootste krachtpatser ter wereld. 

Lasfabriek aan boord

Daarnaast beschikt het over een ‘lasfabriek’, waar 24 meter lange pijpstukken aan elkaar gesmeed worden. Op die manier kan het schip zes tot acht kilometer pijpleiding per dag op de zeebodem leggen, tot een diepte van wel 3500 meter. De Pioneering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed. Dat is vergelijkbaar met acht voetbalvelden naast elkaar.

Categorie:
Provincie: