dinsdag, 29. mei 2018 - 18:52 Update: 29-05-2018 19:05

Nieuwe vlag 'wappert' in 2e Kamer, prijskaartje 12.000,- euro

Nieuwe vlag 'wappert' in 2e Kamer, prijskaartje 12.000,- euro
Foto: Tweede Kamer
Den Haag

Dinsdag is in de plenaire zaal van de Tweede Kamer de nieuwe, ruim een meter hogere, Nederlandse vlag in gebruik genomen. Dit heeft de Tweede Kamer dinsdag bekendgemaakt.

Meter hoger

De nieuwe vlag is dus ruim een meter hoger en heeft groter dubbel gestikt vlaggendoek en een ronde voet van perenhout en een mast van gepareld roestvrij staal. 

Tijdelijke vlag

De tijdelijke Nederlandse vlag in de plenaire zaal is dinsdag vervangen door een nieuwe, chiquere versie. Bij het begin van het vragenuur liet Voorzitter Khadija Arib weten blij te zijn met de vlag: "Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt meer grandeur en klasse uit in ons huis." Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer: ‘Ik ben blij deze nieuwe vlag te kunnen presenteren. Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt zo wat meer grandeur en klasse uit in het Nederlandse huis van de democratie’.

Ontwerp

De nieuwe vlag is ontworpen door huisarchitect Askon Eden en is door een meubelmaker vervaardigd. Het vlaggendoek is gemaakt van het sterk geweven polyester, een stof die meestal gebruikt wordt om scheepsvlaggen van te maken. Stof dus die tegen een stootje kan, maar ook een klassieke uitstraling heeft. De ronde voet is gemaakt van perenhout en de mast van gepareld roestvrij staal.

Achtergrond

Op 2 november 2017 stemde de Tweede Kamer in met een motie van de Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Geert Wilders (PVV). In deze motie vroegen de leden de Nederlandse vlag voortaan in de Tweede Kamer zichtbaar op te stellen. 

De overweging is dat in de vergaderzaal van het parlement de nationale vlag een mooie en duidelijke functie heeft als symbool van de natie en dat het plaatsen van een vlag in veel andere landen al gebruikelijk is. Een paar weken na de motie is een tijdelijke vlag geplaatst op een prominente plaats in de zaal, direct achter de Voorzittersstoel.

Prijskaartje

De vlag is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals een stevig vlaggendoek en een handgemaakte perenhouten voet, passend bij het meubilair in de zaal. De totale kosten voor materiaal, ontwerp en productie zijn ongeveer 12.000 euro. Deze nieuwe vlag is vanaf vandaag onlosmakelijk onderdeel van de Tweede Kamer.

Categorie:
Provincie: