woensdag, 30. mei 2018 - 19:19

Verdachten cocaïnehandel opnieuw in voorlopige hechtenis

Verdachten cocaïnehandel opnieuw in voorlopige hechtenis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leeuwarden

Drie verdachten, die eerder in vrijheid waren gesteld in een grootschalig cocaïne-onderzoek in Leeuwarden, zitten weer vast. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten na een vordering van het OM.

Voorlopige hechtenis

De drie mannen uit Leeuwarden in de leeftijd van 25, 36 en 30 jaar werden op 28 mei 2018 opnieuw aangehouden op verdenking van het bezit van cocaïne. De voorlopige hechtenis van deze mannen was geschorst met ingang van respectievelijk 29 november 2017, 7 februari 2018 en 2 maart 2018, onder de voorwaarde dat zij geen strafbare feiten zouden plegen. Uit onderzoek van de politie bleek dat de drie mannen de afgelopen weken toch weer cocaïne aan het dealen waren. Daarmee hebben zij de voorwaarden, die golden bij de schorsing van de voorlopige hechtenis, overtreden. Het OM besloot om opheffing van de schorsing te vragen. De beslissing van de rechtbank om de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen betekent dat de drie verdachten tot aan de zitting vast blijven zitten.

Zitting

De zaak dient op 11, 12 en 13 juni voor de rechtbank in Leeuwarden. Naast deze drie verdachten staan nog drie andere verdachten in dit onderzoek terecht.

Achtergrond

Op 1 mei 2017 deed de politie in zeven woningen en een bedrijfspand aan de Apolloweg in Leeuwarden invallen in verband met het onderzoek naar grootschalige handel in cocaïne. Het vermoeden bestond dat een groep Leeuwarders al enige tijd op grote schaal cocaïne verhandelde aan een groot aantal gebruikers in Leeuwarden en omstreken. De klantenkring zou uit zo’n 200 personen bestaan. De overlast van deze handel en de meldingen van inwoners leidden ertoe dat de politie een onderzoek startte naar deze organisatie. In totaal werden acht mensen aangehouden.

Bij de invallen werd beslag gelegd op onder andere tien duizenden euro’s, twee automatische vuurwapens en munitie, auto’s, een speedboot en twee scooters.

Categorie:
Provincie: