dinsdag, 5. juni 2018 - 14:37

FNV: Waterbedrijven laten medewerkers verzuipen om cao

FNV: Waterbedrijven laten medewerkers verzuipen om cao
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
's Hertogenbosch

De ongeveer 5000 medewerkers van de vijftien waterbedrijven en waterlaboratoria in Nederland beginnen in opstand te komen. Al een jaar zitten ze zonder cao. Een ultimatum van vakbonden FNV Publiek Belang en CNV Publieke diensten verliep zonder dat er een goed bod kwam. De bonden eisen een normale loonstijging en een cao zonder verslechteringen, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers. Daarom boycot een groep van zo’n 50 medewerkers van Brabant Water in ‘s-Hertogenbosch dinsdagmiddag een workshop ‘Bruggen bouwen’.

‘Bijna alle deelnemers van de afdeling Financiën hebben deze middag de workshop demonstratief geboycot’, aldus FNV-bestuurder Linda Groen. Deze boycot van kantoorpersoneel is uniek, omdat deze groep normaal gesproken minder snel in opstand komt bij cao-geschillen. ‘Deze medewerkers willen geen bruggen leren bouwen van een werkgever die zelf het goede voorbeeld niet kan geven. In plaats daarvan eisen ze dat hun werkgever ingaat op hun redelijke eisen en komt met normale loonsverhogingen en verbeteringen in plaats van verslechteringen.’

De cao Waterbedrijven verliep op 1 juli 2017. De onderhandelingen zijn inmiddels gestrand na meer dan een jaar met moeizame onderhandelingen. Ook lieten de waterbedrijven een ultimatum verlopen. Daarin eisen de bonden mimimaal een jaarlijkse structurele loonsverhoging van 2,5% met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2017 voor iedereen. Ook moeten de bedrijven alle bestaande salarisgarantie-afspraken nakomen, en liggen er eisen voor reparatie van het derde jaar WW en participatiebanen voor werknemers met een beperking tot de arbeidsmarkt. Tot slot willen de medewerkers van de waterbedrijven geen enkele verslechtering in de cao.

De cao Waterbedrijven geldt voor ca. 5000 medewerkers bij vijftien waterbedrijven en waterlaboratoria zoals Vitens, Brabant Water, Dunea en Waterbedrijf Groningen.

Categorie:
Provincie: