maandag, 11. juni 2018 - 10:23

Meer nepvuurwapens in omloop

Meer nepvuurwapens in omloop
Foto: Archief FBF
Amsterdam

In de eenheid Rotterdam is een flinke stijging te zien van het aantal imitatiewapens dat in beslag is genomen, van 148 in 2016 naar 237 In 2017.

Ook landelijk gezien is in de eerste maanden van dit jaar het aantal incidenten met nepvuurwapens gestegen, naar 350 tot en met mei. Nepwapens op straat kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden. Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent, die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet. Wanneer er een melding binnenkomt van een persoon die rondloopt met een wapen, wordt zo’n melding altijd opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding.

“Wij nemen in zo’n geval geen enkel risico”, zegt Remco Blom, hoofdagent basisteam Schiebroek, eenheid Rotterdam. Hij heeft eerder met jongeren en nepwapens te maken gehad. In de eenheid Rotterdam is dus een flinke stijging van de inbeslagname van nepvuurwapens, wat de campagne broodnodig maakt. Doel is om ouders en jongeren bewust te maken dat het gebruik van nepvuurwapens levensgevaarlijk kan zijn.

Gevaarlijke verdachten

In Vlaardingen was het dit jaar raak met drie tieners die op straat speelden met een nepvuurwapen. Zij kwamen er met een flinke reprimande van af. Onlangs werd er in Eindhoven zelfs een onderhandelaar en arrestatieteam opgeroepen.  https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/2/09-man-met-nepvuurwapen-aangeh...
Blom: "Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart. BTGV staat voor “benaderingstechniek gevaarlijke verdachten”. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?" Het incident in Eindhoven liep gelukkig goed af, maar het toont opnieuw aan dat nepwapens voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Kermis en vakantie

In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.
Nepvuurwapens zijn soms ook nog bij diverse kermissen in Nederland te winnen. Als het om goedgekeurd speelgoed gaat, te zien aan een CE-keurmerk, is het in huis hebben van een nepwapen niet strafbaar. Blom voegt daaraan toe: “Je moet ze alleen niet buitenshuis gebruiken. Nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk!”

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: