maandag, 9. juli 2018 - 19:04

Doorzoekingen in onderzoek naar handel in verboden afslankproducten

Doorzoekingen in onderzoek naar handel in verboden afslankproducten
Foto: Vacho

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft maandag 9 juli in 2 woningen en een bedrijfspand in Zuid-Holland doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke handel in verboden afslankproducten. Naast administratie en digitale gegevensdragers is er contant geld, een aantal dozen met afslankmiddelen, een Porsche en een Mercedes in beslag genomen. Er zijn 4 verdachten aangehouden. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdenking is dat de verdachten afslankproducten verkopen die vermoedelijk verboden gevaarlijke stoffen bevatten. Van de aanwezigheid van deze stoffen wordt tijdens de verkoop vermoedelijk geen melding gemaakt en op de verpakkingen staan die stoffen niet vermeld. Daarmee wordt het mogelijk schadelijke karakter verzwegen voor consumenten.

Om vast te stellen of de inbeslaggenomen afslankproducten daadwerkelijk de gevaarlijke stoffen bevatten, zijn monsters genomen die nader zullen worden geanalyseerd.

De NVWA heeft in 2016 en 2017 voor soortgelijke producten met gevaarlijke stoffen een publiekswaarschuwing uitgedaan. In mei 2017 heeft de NVWA bevindingen uit een onderzoek naar farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen gepubliceerd.

 

Categorie:
Provincie: