dinsdag, 7. augustus 2018 - 10:53 Update: 07-08-2018 10:53

Weer topdrukte op Europese wegen

Weer topdrukte op Europese wegen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Terugkerende Nederlanders moeten komend weekend rekening houden met veel vertraging op de Europese wegen. Vooral in Frankrijk en Duitsland verwacht de ANWB lange files.

De Franse verkeerspolitie zet zich schrap voor een tweede zwarte zaterdag op de wegen in de Rhônevallei (A6/A7). In Italië staat ook een drukke zaterdag voor de deur. Hoewel de langste files op de doorgaande Europese wegen naar het zuiden staan, wordt de drukte in noordelijke richting ook steeds groter. Veel vakantiegangers uit West- en Noord-Europa keren huiswaarts.

Dat leidde afgelopen weekend al tot grote drukte op de wegen in Noord-Duitsland richting Scandinavië. Wegwerkzaamheden zorgen ook voor oponthoud. Dagelijks heeft het verkeer hier last van op de A1 bij Bremen. Op de A7 wordt gewerkt tussen Hamburg en de Deense grens. De A61 Koblenz naar Mönchengladbach is dicht tussen knooppunt Jackerath en knooppunt Mönchengladbach-Wanlo. Ook op de A8 tussen Salzburg en München en de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg loopt het verkeer vast.

Wie in Frankrijk onderweg is krijgt net als afgelopen weekend te maken met topdrukte op de weg. De langste files staan op de snelweg A7 tussen Lyon en Orange. Maar ook op de A9 wordt het erg druk, vooral bij Narbonne en Montpellier. Bovendien wordt er aan de weg gewerkt op de A9 Orange – Spaanse grens, tussen Le Boulou en de grens. Ook is de A86 aan de Noordoostkant van de Ring Parijs in beide richtingen dicht tussen de aansluitingen met de A1 (Le Bourget) en A3 (Bondy).

In Oostenrijk is de Fernpasroute (B179) naar Duitsland een belangrijk knelpunt, net als de Karawankentunnel (A11) van en naar Slovenië. Daar kan de wachttijd oplopen tot enkele uren.

Op de wegen in Zwitserland is de Gotthardtunnel de belangrijkste flessenhals. Zowel vanuit Luzern als vanuit Chiasso staan zaterdag en zondag urenlang files op de A2. Ook is het aansluiten bij de San-Bernardinotunnel op de A13.

In Italië staat eveneens een druk weekend voor de deur. Dat zal niet alleen te merken zijn op de uitvalswegen van steden als Turijn, Milaan en Florence maar ook op de snelwegen naar de Adriatische kust en de Bloemenriviera.

In eigen land is er zaterdag kans op extra drukte op de A9 bij Velsen vanwege bezoekers aan “Dance Valley” in Spaarnwoude.

Categorie:
Provincie: