donderdag, 11. oktober 2018 - 9:50 Update: 11-10-2018 11:42

Eerste kiwi kruipt uit Nederlands ei

Eerste kiwi kruipt uit Nederlands ei
Foto: Avifauna
Alphen aan den Rijn

Voor het eerst is er in Nederland een kiwi uit een ei gekropen. Dierentuin Avifauna in Alphen aan den Rijn heeft de primeur en is trots op deze prestatie.

Bedreigde kiwi

'Slechts 16 dierentuinen in de wereld fokken met de bedreigde Noordereiland kiwi  die oorspronkelijk alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt en Avifauna is de enige deelnemende dierentuin waar dit jaar een jong uit een ei kroop', zo laat de dierentuin donderdag weten.

Maori naam

Kiwi’s die in buitenlandse dierentuinen worden geboren krijgen een Maori naam als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners. Ook stuurt Avifauna jaarlijks veren van de vogels toe die de Maori’s gebruiken bij hun rituelen. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Ms. Walker zal vandaag, donderdag 11 oktober, de naam feestelijk onthullen voor genodigden.

Weeg- en meetmomenten

In Avifauna is er vanaf zaterdag 13 oktober de hele maand om 14.00 uur een weeg- en meetmoment, zodat alle bezoekers kennis kunnen maken met deze unieke vogel. Kiwi's zijn de kleinste loopvogels. De bruine vogel heeft vleugels maar ze lijken geen functie meer te hebben. Ze vinden hun weg door de nacht dankzij de lange gevoelige snorharen naast hun snavel. 

Reukvermogen in snavel

De snavel heeft een goed reukvermogen. De neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel, iets wat geen enkele andere vogelsoort heeft. Ze zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het bekende fruit (het belangrijkste exportproduct  in Nieuw-Zeeland) vernoemd werd naar deze bijzondere vogel.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):